Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δύσκολες γιορτές για τους ροδακινοπαραγωγούς.


Δύσκολα Χριστούγεννα περνούν οι αγρότες του Νομού Ημαθίας καθώς στους περισσότερους έχει καταβληθεί μόνο το 45% της αξίας του προϊόντος που διέθεσαν στις βιομηχανίες τους προηγούμενους μήνες ενώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης το ποσοστό είναι μόλις 21%.

Η απουσία συμβολαίων ανάμεσα σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς και βιομηχανίες τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των αγροτών οι οποίοι χωρίς να υπογράψουν συμβόλαια έκλεισαν συμφωνίες για 23 με 25 λεπτά το κιλό το ροδάκινο, και έξι μήνες μετά τη διάθεση της παραγωγής έχουν πάρει μόνο τα μισά χρήματα που τους αντιστοιχούν. Σύμβαση για την ημερομηνία εξόφλησης δεν υπάρχει και έτσι από τη συνολική παραγωγή, που στο νομό φτάνει τους 130.000 τόνους ροδάκινου, έχουν πληρωθεί λιγότεροι από τους μισούς. Σύμφωνα με τη Διαπραγματευτική Ομάδα των Αγροτών που είχε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο, οι αγρότες δεν ενεργοποιήθηκαν στον θέμα της υπογραφής των συμβάσεων και αρκούνταν στο τι τιμή θα ειπωθεί στις αλάνες των συνεταιρισμών! « Οι συνάδελφοι έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 10 με 12 λεπτά και είναι άγνωστο πότε και αν θα τους καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί. Έκλεισαν συμφωνίες για 25 λεπτά το κιλό το ροδάκινο από τα οποία θα τους μείνουν τα 20 με 22, ανάλογα και με τα μεταφορικά, τα πετρέλαια κτλ», λέει στη «Μ» ο πρόεδρος της Διαπραγματευτικής Ομάδας Γιάννης Βράνας.

Αβέβαιη χαρακτηρίζει την κατάσταση για τους ροδακινοπαραγωγούς του νομού ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Τάσος Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας ότι κανένας συνεταιρισμός δεν

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ από το νέο έτος.


Μέχρι 23% αύξηση στα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο για τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν από το 2012 οι περίπου 760 χιλιάδες αγρότες, γεγονός που επιφέρει επιβάρυνση μέχρι 180 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για τους αγρότες γίνεται πλέον υποχρεωτική και η μετάβαση από μια ασφαλιστική κατηγορία στην άλλη, κάθε τρία χρόνια.

Ειδικότερα, όσοι βρίσκονται σήμερα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία πάνω από τρία χρόνια, θα μεταφερθούν αυτόματα στη δεύτερη κατηγορία, πληρώνοντας 660 ευρώ το χρόνο, αντί 536 μέχρι σήμερα (αύξηση 23%).

Αυτό αφορά περίπου 570.000 αγρότες, οι οποίοι επί χρόνια παρέμεναν ασφαλισμένοι στη

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον Τουρισμό Υπαίθρου, με διευκρινήσεις για τις υπηρεσίες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη φορολόγηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων.


Αγροτουρισμός είναι η ειδική μορφή Τουρισμού της Υπαίθρου η οποία συνίσταται στο σύνολο των δραστηριοτήτων, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις. Αυτό αναφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που αφορά στον τουρισμό υπαίθρου, τους τουριστικούς λιμένες της χώρας και την αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του opengov, έως τις 12 Ιανουαρίου 2012. Στο σχέδιο νόμου εξειδικεύονται μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Αγροτουρισμό, τον Οινοτουρισμό και τον Αλιευτικό Τουρισμό. Όπως τονίζει το σχέδιο νόμου, ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη-τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Υπαίθρου. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και εφόσον αυτές πληρούν τα ειδικά κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, θα

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Δόθηκαν τα πρώτα 29 αγροτεμάχια σε 11 δικαιούχους στην Ξάνθη. Προοπτικές αύξησης κατά 10% στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας με την ολοκλήρωση του προγράμματος.


«Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές συμβολαίων ενοικίασης με 11 δικαιούχους στην Ξάνθη, για την 20ετή μίσθωση εκτάσεων αγροτικής γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα αγροτεμάχια ενοικιάζονται, σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην περίπτωση της Ξάνθης τα αγροτεμάχια – σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά – αφορούν κατά 33% σε αγροτική γη και κατά 66% σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Οι πρώτοι τίτλοι στην Ελλάδα αφορούν 29 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων. Στην τελετή της υπογραφής των συμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Ξάνθη, παρευρέθηκαν εκτός από τους τοπικούς φορείς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός ΑΑΤ, κ. Γ. Δριβελέγκας και ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον αγροτουρισμό.


Η ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία δραστηριοτήτων και επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, με επιδίωξη τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, στο πλαίσιο εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, καθώς και αύξησης της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του, είναι ο σκοπός των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου που αφορά στον τουρισμό υπαίθρου, τους τουριστικούς λιμένες της χώρας και την αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 12 Ιανουαρίου 2012.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ο ελληνικός τουρισμός, έχει αποδείξει ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερή πηγή θέσεων εργασίας. Σκοπός του ΥΠΠΟΤ είναι να καταστεί, ο δυναμικός αυτός τομέας, όχημα για την έξοδο από την κρίση, επαναπροσδιορίζοντας κοινωνικές αξίες και

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Κιλκίς.


ην Τετάρτη, 18 Ιαν 2012, στις 19.00, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης θα παρουσιάσει βασικά στοιχεία της προτεινόμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ 2014-2020 και θα συζητήσει τις εμπειρίες από τις συναντήσεις που έγιναν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία των Ενώσεων Νέων Αγροτών και τοπικών φορέων.
Το αντικείμενο της ΚΓΠ 2014-2020 είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία στους ευρωπαίους πολίτες να επηρεάσουν τις αποφάσεις διότι είναι η πρώτη φορά που οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την διαδικασία της συναπόφασης της Ευρ. Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση την συμφωνία της Λισσαβόνας.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία, ξεκινώντας από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Οκτ 2010, συμμετέχοντας με ενημερώσεις στην διαβούλευση, μέχρι την απόφαση της 23-6-2011 του Ευρωκοινοβουλίου. Από την ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής στις 29-6-2011, έως την επίσημη ανακοίνωση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής (12-10-2011) η ΠΕΝΑ έχει κάνει ένα μαραθώνιο 170 συνολικά

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Έφτασαν τα πρώτα φορτία με ελληνικά ακτινίδια στην Κίνα.


Έφθασαν στις 19 Δεκεμβρίου στην Κίνα τα πρώτα κοντέινερ με 40 τόνους ελληνικών ακτινιδίων της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε», ενώ ακόμη επτά κοντέινερ με 150 τόνους ακτινίδια της ίδιας εταιρείας κατευθύνονται προς την ασιατική χώρα. Παράλληλα στο δρόμο για την Κίνα βρίσκονται ακόμη πέντε κοντέινερ της εταιρείας «Ζευς Ακτινίδια Α.Ε.». Να θυμίσουμε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ακτινιδίων χώρα στον κόσμο. Όμως επειδή έχουν μεγάλη κατανάλωση και πολλές ποικιλίες που είναι μη εμπορεύσιμες αναγκάζονται να κάνουν και εισαγωγές. Αρχές του νέου έτους αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών και κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να οργανωθούν σε καλύτερη βάση οι εξαγωγές μας. Πάντως με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς την κινέζικη αγορά. Αυτό γίνεται επειδή οι απαιτήσεις των Κινέζων για την ποιότητα των ακτινιδίων είναι πολύ υψηλές. Οι Κινέζοι κάνουν εισαγωγές ακτινιδίων κυρίως από την Γαλλία που αν και έχει μικρή παραγωγή έχει πολύ καλή ποιότητα και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την αγροτική επιχειρηματικότητα.


Πέραν από τις διαπιστώσεις και τις ευχές για την νέα χρονιά οι Νέοι Αγρότες, με σύγχρονο επιχειρηματικό πνεύμα, προτιμούν να αναλαμβάνουν δράση ή έστω να υποστηρίζουν όσους δρουν, μέσα σε περιβάλλον σχεδόν πλήρους έλλειψης υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ξεκίνησε την σύνταξη της πρότασης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 (Δεκ 2011-Σεπ 2012), σε μια προσπάθεια για την δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, με την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη παραγωγή δημόσιων αγαθών, ανά μονάδα αγροτικού προϊόντος.
Η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς υποστηρίζει με την

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η 9η ανάρτηση αγροτεμαχίων δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης προς μίσθωση.


Όπως κάθε Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και σήμερα, 22 Δεκεμβρίου, στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης του ΥπΑΑΤ, η 9η κατά σειρά ανάρτηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκαν για δεύτερη φορά 26 αγροτεμάχια έκτασης 820 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, 16 αγροτεμάχια έκτασης 302 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και 6 αγροτεμάχια έκτασης 67 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τα οποία δεν υπήρξε υποβολή αιτήσεων κατά την πρώτη ανάρτησή τους.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 25/1/2012. Σημειώνεται ότι οι πρώτες συμβάσεις μίσθωσης γης αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και θα παραδοθούν στους δικαιούχους την Τρίτη 27/12/2011 στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Οι πρώτες συμβάσεις αφορούν 11 δικαιούχους, οι οποίοι μισθώνουν συνολικά 29 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 180 στρεμμάτων.

Έρχεται η προκήρυξη για τους νέους της βιολογικής γεωργίας. Ενιαία η προκήρυξη για νέους και παλαιούς της βιολογικής κτηνοτροφίας. Παράταση στις δράσεις που τρέχουν.


Στο γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας (πενταετία ενίσχυσης) του Μέτρου 214. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι θέμα ημερών το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην δημοσίευσή της. Ωστόσο, ο μηχανισμός του υπουργείου που ασχολείται με τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα προετοιμάζει και την προκήρυξη για την βιολογική κτηνοτροφία. Σε αντίθεση με την βιολογική γεωργία η προκήρυξη για την εν λόγω δράση θα είναι ενιαία για παλαιούς και νέους δικαιούχους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ειδική Γραμματεία του ΥπΑΑΤ έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακοινωθούν και επίσημα παρατάσεις για τις προκηρύξεις που «τρέχουν» αυτό το διάστημα (απονιτροποίηση για νέους και παλαιούς δικαιούχους και βιολογική γεωργία για παλαιούς

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μ. Μπόλαρης: Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων την Παρασκευή.


Το αίσιο τέλος στην αναμονή των αγροτών για την καταβολή του υπόλοιπου των επιδοτήσεων ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης με τηλεφωνική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΠΙΛΟΓΕΣ στη δημοσιογράφο Ζωή Χειμωνίδου. Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες οι οποίοι έχουν λάβει ήδη το πρώτο μέρος και το περιμένουν με αγωνία.

Πηγή:

Επανακαθορίζονται οι χρήσεις γης με νέο Προεδρικό Διάταγμα.


Τροποποίηση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης, το οποίο τέθηκε από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης. Το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης, περίπου 25 χρόνια μετά τη θέσπιση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος το 1987, έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος δεδομένων των νέων συνθηκών στη χώρα.
Εξάλλου, ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε και τη νέα υπουργική απόφαση για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων. Με αυτήν πραγματοποιείται μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο, αφού για την κατασκευή αυτών των χώρων πρασίνου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά απλή έγκριση εργασιών δόμησης

Τσουνάμι από... σύννεφα – Εντυπωσιακές εικόνες.


Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της Αλαμπάμα την περασμένη Παρασκευή όταν στον ουρανό σχηματίστηκε ένα ιδιόμορφο και πανέμορφο κύμα από σύννεφα!

Απόγευμα Παρασκευής στην πόλη Μπίρμινγκχαμ τα κινητά τηλέφωνα πήραν... φωτιά για να απαθανατίσουν τις απίστευτες εικόνες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται Kelvin–Helmholtz instability.


Εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές με απέραντες πεδιάδες, όπου οι άνεμοι αλλάζουν γρήγορα ταχύτητα και δημιουργούν αναταράξεις.

Ένα σύννεφο, χωρίς μεγάλη πυκνότητα που κινείται γρήγορα «γλιστρά» πάνω από ένα που κινείται πιο αργά και είναι πιο «βαρύ» και κάπως έτσι δημιουργείται το φαινόμενο του κύματος

Πηγή:

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής.


Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις(ΠΣΕΑ)

ύψους 18 εκατ.ευρώ περίπου

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ περίπου.


Πηγή:

Χριστούγεννα με το υπόλοιπο της Ενιαίας Ενίσχυσης.


Στους λογαριασμούς  των αγροτών θα βρίσκονται το πρωί της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την ευόδωση των προσπαθειών της ΑΤΕbank να εξασφαλίσει το  ποσό του 1,04 δις ευρώ για την εξόφληση των δικαιωμάτων του 2011. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  τoυ  AgroNews λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Αγροτικής Τράπεζας ενημέρωσε τη διοίκηση και αυτή με τη σειρά της το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι «έχει βρεθεί» το πόσο που απαιτείται για την ολοσχερή εξόφληση των παραγωγών μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM ‘ς αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις και από τα γκισέ. Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, το πρωί Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα ενημερώσει άτυπα τους συντάκτες του αγροτικού ρεπορτάζ.

Πηγή:

Κέρκυρα: Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών ανησυχούν τους επιστήμονες.


Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι ζιφιοί, η αισθητή μείωση του ιχθυοαποθέματος, οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες...
η εξαφάνιση της φώκιας Monachus-Monachus από την Κέρκυρα, οι θάνατοι ψαριών από εγκεφαλίτιδα και άλλες επιδημίες, που παρατηρούνται στη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους, ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν προσεκτικά την υπόθεση.

Στις δυτικές ακτές του νησιού, τον τελευταίο μήνα ξεβράστηκαν θαλάσσια κήτη, φαλαινοδέλφινα ή ζιφιοί, ενώ ψαράδες στο βόρειο Ιόνιο κάνουν λόγο για νεκρά ψάρια. Ανάλογα φαινόμενα με νεκρά ψάρια παρατηρούνται και νοτιότερα, στη Λευκάδα, την Ιθάκη, τον Καστό, τον Κάλαμο και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Αύξηση εξόδων – μείωση εσόδων σε γεωργία - κτηνοτροφία.


Ανοδικά κινήθηκαν τα έξοδα γεωργών και κτηνοτρόφων τον Οκτώβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν σαφή μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αναλυτικά, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, με έτος βάσης το έτος 2005=100,0, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Οκτωβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, σημείωσε μείωση 3,8%, έναντι αύξησης 42,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά το μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του

Μείωση παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και αύξηση τιμών βλέπει η E.K.E.


Σύμφωνα με απολογισμό της χρονιάς στην παραγωγή και την αγορά του συμπύρηνου ροδάκινου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), στην φετινή περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τόνους, περίπου, έναντι 400.000 τ. της περσινής. Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%. Απ’ αυτούς, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας σε τιμή κατ’ ελάχιστον 0,25 ευρώ/ κιλό. Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι 0,178 ευρώ/κιλό, φέτος ανήλθε σε 0,236 ευρώ/κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%.
Στην ανακοίνωση η Ένωση αναφέρεται στην πορεία των πληρωμών τονίζοντας ότι: «πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι στον κλάδο λειτουργούν 25 περίπου εταιρίες (ιδιωτικές και συνεταιριστικές). Κάθε μια απ’ αυτές, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικές της δυνατότητες. Έτσι, είναι λάθος να αναφερόμαστε συνολικά στο αν πληρώθηκε ή όχι γενικά το συμπύρηνο

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς και τα νοσοκομεία για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.


Πρόσβαση στους γιατρούς όλων των Ταμείων και ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, θα έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, μετά την υπαγωγή τους από την 1η Ιανουαρίου, στον «Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» ΕΟΠΥΥ.
Μαζί με το ενιαίο συνταγολόγιο οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, αποκτούν πρόσβαση και στις κοινές παροχές υγείας που ισχύουν ήδη για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ, επισημαίνει προς τους ασφαλισμένους, ότι κατά την επίσκεψη στο γιατρό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας, ασφαλιστικά ενήμερο.

Προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα θα πρέπει να καταβάλουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές τους και όσοι έχουν καθυστερούμενες εισφορές να ενταχθούν άμεσα

Ενημέρωση από την ΕΚΕ για την διακίνηση συμπύρηνου ροδάκινου.


Από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος γνωστοποιήθηκαν τα παρακάτω στοιχεία για την φετινή διακίνηση συμπύρηνου ροδάκινου:
"Α. Στην φετινή περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τ. περίπου έναντι  400.000 τ. της περσινής.  Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%.

Απ’ αυτά, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας (κομπόστα–κατάψυξη–νωπή διάθεση) σε τιμή κατ’ ελάχιστον € 0,25 / κιλό και οι υπόλοιποι 45.000 τ. ως β’ ποιότητας (χυμός) σε τιμή € 0,15 / κιλό.

Τα αντίστοιχα μεγέθη την περσινή περίοδο ήταν 290.000 τ. α’ ποιότητας σε τιμή € 0,20 / κιλό και 110.000 τ. β’ ποιότητας σε τιμή € 0.12 / κιλό.

Συνάντηση με τα μέλη της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης.



Συνάντηση με τα μέλη της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τους εκπρόσωπους της Αυθόρμητης Κίνησης για την κατάσταση αναφορικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση πληρωμής και της φετινής παραγωγής τους. Δήλωσε αλληλέγγυος στους αγώνες και τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε να καταγράψει την τραγική κατάσταση σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σας στέλνουμε το κείμενο του εγγράφου του Αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με το ζήτημα της μη πληρωμής της παραγωγής συμπύρηνου (αλλά και επιτραπέζιου) ροδακίνου των αγροτών της περιοχής μας.

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στο 44% ο μέσος όρος της αρδευόμενης έκτασης στην Ελλάδα.


Κρίσιμο παραμένει το θέμα της άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, μια και στο διάστημα της πενταετίας 2005-2009 δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των αρδευόμενων εκτάσεων να μην υπερβαίνει το 44% στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μ. Σμύρης, έντονο έλλειμμα αρδευόμενων εκτάσεων παρουσιάζουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ποσοστό άρδευσης 38%), οι αμπελλώνες (36%) και οι αροτραίες καλλιέργειες (43%), ενώ σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι καλλιέργειες κηπευτικών (97%).


Πηγή:

Σημαντικός υδάτινος πόρος τα λύματα.


Η επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων αποτελεί την κομβική θωράκιση του υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος και μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό υδάτινο πόρο, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων σε χρήσεις που δεν απαιτούν καθαρό πόσιμο νερό.


Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των ευρωπαϊκών κρατών στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Η χώρα μας, πάντως, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού τομέα «παραγωγής» νερού. Μάλιστα, όπως

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας στέκεται αλληλέγγυο στους ροδακινοπαραγωγούς του νομού Ημαθίας.


Το  Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 795/2011 απόφασή του


Αποφασίζει  κατά Πλειοψηφία

την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος και την  αποστολή του στα Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε.:

      «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας στέκεται αλληλέγγυο στους ροδακινοπαραγωγούς του νομού Ημαθίας οι οποίοι λίγες μέρες πριν τις γιορτές είναι ακόμα απλήρωτοι για το προϊόν που παρέδωσαν. Η οικονομική κρίση που σοβεί, καθιστά

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Γρηγόρης Αλεξιάδης: Οι αγρότες χρειάζονται κίνητρα, όχι εμπόδια.


Με αφορμή σενάρια και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται κίνητρα κι όχι εμπόδια για να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και να καλλιεργήσει τη γη του.
«Μια τέτοια κίνηση θ’ αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο κι αντικίνητρο για τους παραγωγούς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Θυμίζουμε ότι οι αγρότες, για την παράδοση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου αυτού και δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του φόρου του παρόντος νόμου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.
Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή των κατ' αποκοπή συντελεστών, στην αξία των παραδιδομένων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών.


Πηγή:

Η Commission πρότεινε τη διάθεση 3,2 δισεκατομμύριων ευρώ για το "LIFE".


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 12 Δεκεμβρίου τη διάθεση 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2014-2020 σε ένα νέο πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα - LIFE. Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στην επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος LIFE+, αλλά θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα, να είναι απλούστερο και πιο ευέλικτο και να έχει έναν σημαντικά μεγαλύτερο προϋπολογισμό.
Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potočnik δήλωσε: «Το πρόγραμμα LIFE είναι βασικής σημασίας παράγοντας για το σχεδιασμό μιας καλύτερης περιβαλλοντικής πολιτικής. Προσφέρεται για τη στήριξη όλων των ατόμων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον στην

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Πατούλης: Ικανοποίηση για τα 20.000 νέα δεντρύλλια στο Πεντελικό.


Μία νέα μεγάλη δεντροφύτευση σε δύσβατη περιοχή πάνω από το κοιμητήριο Πεντέλης, την πρώτη της φετινής χειμερινής περιόδου, πραγματοποίησε με επιτυχία ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού...


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, συμμετείχε ενεργά στη δεντροφύτευση και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία της φύτευσης 20.000 νέων δέντρων σε μία δύσκολη πλαγιά της Πεντέλης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εθελοντική και περιβαλλοντική ευαισθησία τους, καθώς και για τη συμβολή τους στην αναδάσωση της Πεντέλης. Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν και στις επόμενες περιβαλλοντικές δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο ΣΠΑΠ κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

115 εκατομμύρια για τον ΟΓΑ.


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει ότι σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2011, υπεγράφησαν και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια:Η έγκριση εντάλματος του ποσού εκατόν δεκαπέντε εκατομμυρίων (115.000.000) ευρώ προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) ως επιχορήγηση αυτού προκειμένου να καταβάλλει το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους στους δικαιούχους το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα Τρίτου καθώς και την ισόβια σύνταξη του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011.Η έγκριση του ποσού των οκτώ εκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα έξι χιλιάδων (8.396.000) ευρώ ως επιχορήγηση δώδεκα Περιφερειών για τις δαπάνες λειτουργίας των πάσης φύσεως προνοιακών ιδρυμάτων για το έτος 2011.Η έγκριση από άποψη σκοπιμότητας της κατανομής πίστωσης ενός εκατομμυρίου

Χρηματοδότηση παραγωγών τεύτλων.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ, ανακοίνωας ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013, τους δικαιούχους που θα ενταχθούν στη Δράση 2.3 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων, στο πλαίσιο του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις».
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη από ανεξάρτητο μελετητή, η οποία προσδιορίζει τα στοιχεία με βάση τα οποία υπολογίζεται η αποζημίωση που θα μπορεί να λάβει ο δικαιούχος και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης της Δράσης στο ΠΑΑ μετά την πρώτη παρουσίασή της στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εγκαταλείπει τη Συνθήκη του Κιότο ο Καναδάς.


Ο Καναδάς αποσύρεται από τη Συνθήκη του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πήτερ Κεντ.
"Όπως έχουμε πει, το Κιότο είναι για τον Καναδά παρελθόν...Ζητάμε το νόμιμο δικαίωμα μας να αποσυρθούμε και επισήμως από το Κιότο", είπε ο Καναδός υπουργός στους δημοσιογράφους.
Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που φεύγει από τη Συνθήκη του Κιότο και η χώρα που έχει χαρακτηρίσει τη Συνθήκη δυσάρεστα ατελή, γιατί δεν καλύπτει όλες τις σημαντικές πηγές εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Πηγή:

Σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ.


Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 117.175.494,87 ευρώ.

Η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ πραγματοποιείται μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.






Πηγή:

Γιορτινό… τσεκ ενιαίας ενίσχυσης για τους παραγωγούς.


Μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης 2011 στους δικαιούχους παραγωγούς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του paseges.gr από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συνολικά 700.000 δικαιούχοι παραγωγοί έχουν ήδη λάβει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης και αναμένουν την εξόφλησή τους μέσα στις γιορτές.




Πηγή:

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΕΝΑ προσκαλεί για την ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020.


Τη σύνταξη της έκθεσης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, που μαζί με τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020 και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2020, συμπληρώνουν τις τρεις ατμομηχανές της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στην μελέτη Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ επιθυμεί η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ.
Η απόφαση λήφθηκε στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ στην Κατερίνη (29/12/2011) ως ελάχιστη προσπάθεια συνεισφοράς στην καταγραφή των δυνατοτήτων και προοπτικών της ελληνικής υπαίθρου στο 2020, όπως ήδη έχει περιγραφή στην ανάλογη έκθεση EUROPE 202, και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 202020, καθώς και στη δεκαετία ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 2011-2020 του ΟΗΕ, ενώ πολλές ανάλογες εκθέσεις δίνουν πολλά στοιχεία  προσανατολισμού για όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο στην Ελλάδα.

Στη βιώσιμη λίπανση η λύση για το περιβάλλον.


Η ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των καλλιεργειών και την προστασία του περιβάλλοντος είναι το ζητούμενο για τη χρηστή χρήση των λιπασμάτων, και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρουσιάζουν σχετικά μικρό πλεόνασμα αζώτου στις καλλιέργειες, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική γεωργία επιβαρύνει λιγότερο από τη γεωργία άλλων χωρών. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ρόδινη, όπως δείχνει η αδυναμία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν την οδηγία για τη νιτρορρύπανση και η πρόσφατη προειδοποίηση της Κομισιόν.
Το 2009, η συνολική εκτιμώμενη κατανάλωση επεξεργασμένων λιπασμάτων στην ΕΕ ανερχόταν στα 7,6 κιλά θρεπτικών συστατικών (Ν,  P και K ) ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης. Το άζωτο

ΚΚΕ: Άμεση εξόφληση σε ροδακινοπαραγωγούς.


Να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας ζητάνε με παρέμβασή τους στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι κ.κ. Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές, τα 20 - 22 λεπτά το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο κανείς δεν γνωρίζει πότε προτίθενται οι μεταποιητές να τα καταβάλουν στους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα σημαντικό μέρος της περσινής παραγωγής του 2010 παραμένει απλήρωτο σε πολλά χωριά.
Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές αναφέρουν τα παρακάτω:
«Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί στην Πέλλα και στην Ημαθία, καθώς για ακόμη μια χρονιά δεν γνωρίζουν πότε αλλά και ποιο τελικά ποσό θα λάβουν από την πώληση της παραγωγής τους.

Φιλετάκια χοιρινά με ροδάκινα.


Υλικά: (για 4 μερίδες)

500γρ. χοιρινό φιλέτο χωρίς λίπος
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι χυμό ροδάκινου Βελβεντού
1/4 φλιτζανιού λευκό, ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας νερό
4 ροδάκινα Βελβεντού φρέσκα ή κομπόστα
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Απλώνεται το δίκτυο προστασίας του περιβάλλοντος σε νέες περιοχές.


Δύο νέες περιοχές της χώρας μας προστέθηκαν στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για το παράκτιο τμήμα και τη θαλάσσια ζώνη των Βραχονησίδων Καλόγεροι, έκτασης 21,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το παράκτιο τμήμα και η θαλάσσια ζώνη της νήσου Γυάρου, έκτασης 261 τετραγωνικών χιλιομέτρων...






Πηγή:

Εκατό χιλ. «γόπες» ξεβράστηκαν στις ελληνικές ακτές.


Σχεδόν 160.000 τεμάχια σκουπιδιών συλλέχθηκαν κατά την εξόρμηση εθελοντών, σε συνολική έκταση μήκους 62 χλμ. σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους απορριμμάτων.







Πηγή:

Τα "οικολογικά" θαύματα του Δούναβη.


Το Δέλτα του Δούναβη είναι η απόδειξη πως οικολογία και οικονομία μπορούν να συμβαδίσουν. Δείτε πως αναπτύσσονται καλές εμπορικές σχέσεις και βιώσιμες πρακτικές με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον
                                               


Από τον σκοτεινό πυθμένα του, μέχρι τα αρχέγονα δάση και τις ακτές του, ο Δούναβης είναι η φυσική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της και

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Επιδοτήσεις 35 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις.



Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Δράσης 2.1 «Προστασία των Ευαίσθητων στα Νιτρικά Περιοχών» για νέους δικαιούχους, του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013.
Στόχοι της εν λόγω Δράσης είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, της μείωσης της κατανάλωσης νερού και της

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Να ασκηθούν πιέσεις για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών




Την έκφραση θέσης και την άσκηση πίεσης και μέσω ψηφίσματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αγροτική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν χρήματα στις μεταποιητικές συνεταιριστικές βιομηχανίες ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τους ροδακινοπαραγωγούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Ο κ. Σιδηρόπουλος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στον πρώην Δήμο Δοβρά

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ρυζόγαλο με ροδάκινο



Υλικά:

75 γρ. ρύζι
1/2 λίτρο γάλα
50γρ. ζάχαρη άχνη
150γρ. κρέμα γάλακτος
4 ροδάκινα φρέσκα ή κομπόστα
Πολύ λίγο αλάτι
Βανίλια

Κρέπες με σώς ροδάκινο


Υλικά:

Για την ζύμη:

 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
¾ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Ζαχαρίνη

Για την γέμιση: