Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Έφτασαν τα πρώτα φορτία με ελληνικά ακτινίδια στην Κίνα.


Έφθασαν στις 19 Δεκεμβρίου στην Κίνα τα πρώτα κοντέινερ με 40 τόνους ελληνικών ακτινιδίων της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε», ενώ ακόμη επτά κοντέινερ με 150 τόνους ακτινίδια της ίδιας εταιρείας κατευθύνονται προς την ασιατική χώρα. Παράλληλα στο δρόμο για την Κίνα βρίσκονται ακόμη πέντε κοντέινερ της εταιρείας «Ζευς Ακτινίδια Α.Ε.». Να θυμίσουμε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ακτινιδίων χώρα στον κόσμο. Όμως επειδή έχουν μεγάλη κατανάλωση και πολλές ποικιλίες που είναι μη εμπορεύσιμες αναγκάζονται να κάνουν και εισαγωγές. Αρχές του νέου έτους αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών και κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να οργανωθούν σε καλύτερη βάση οι εξαγωγές μας. Πάντως με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς την κινέζικη αγορά. Αυτό γίνεται επειδή οι απαιτήσεις των Κινέζων για την ποιότητα των ακτινιδίων είναι πολύ υψηλές. Οι Κινέζοι κάνουν εισαγωγές ακτινιδίων κυρίως από την Γαλλία που αν και έχει μικρή παραγωγή έχει πολύ καλή ποιότητα και τη Νέα Ζηλανδία.


«Οι Κινέζοι είναι πολύ απαιτητικοί στις ποιοτικές προδιαγραφές των ακτινιδίων», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Καλίτσης, Διευθυντής και υπεύθυνος εξαγωγών της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε» και προσθέτει «θέλουν τα προϊόντα να έχουν ομοιόμορφο χρωματισμό και πολύ καλό σχήμα. Θεωρώ ότι είναι από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου. Για να φτάσει να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία με την οποία καταφέραμε να εξάγουμε ακτινίδια στην Κίνα χρειάστηκε μια προεργασία 7 – 8 ετών. Εμείς σαν εταιρεία συμμετέχουμε τα τελευταία χρόνια σε μια έκθεση φρούτων που γίνεται στο Χονγκ Κονγκ και είδαμε ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τις αγορές των ασιατικών χωρών για το ελληνικό ακτινίδιο.
Γενικότερα οι εξαγωγές μας προσανατολίζονται προς την Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ). Στον Καναδά και στις ΗΠΑ καταφέραμε να εξάγουμε ακτινίδια αλλά σε μικρές ποσότητες, γιατί είναι αγορά με μεγάλες απαιτήσεις και όχι καλά οικονομικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά την αγορά της Ευρώπης έχει μεγάλες ποιοτικές απαιτήσεις αλλά μικρά κέρδη, με τις πολυεθνικές αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τις τιμές. Να σκεφτείτε ότι το 80% της διακίνησης στις καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης γίνεται μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταφέρνουν να αγοράζουν με πολύ χαμηλές τιμές από τη διεθνή αγορά».

«Τέλος της χρονιάς αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα φορτία της εταιρείας μας στην Κίνα», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια Α.Ε.» κ. Δημήτριος Μανώσης και πρόσθεσε «εκτιμώ ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στις εξαγωγές μας προς την Κίνα, γιατί, αν και χωρίς να τους ξέρουμε ούτε να τους έχουμε συναντήσει, βλέπουμε ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Βέβαια σε κάθε αγορά θα πρέπει να γνωρίζουμε τη νοοτροπία των καταναλωτών, αφού εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να προσαρμοστούμε και όχι οι Κινέζοι. Να μην ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι η «πατρίδα» του ακτινιδίου και αυτό σημαίνει ότι θα θέλουν άριστης ποιότητας προϊόν.
Πάντως γενικότερα αυτό το χρονικό διάστημα οι αγορές του εξωτερικού είναι πολύ «χαλαρές». Δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες στις ανατολικές χώρες. Κάποιο μικρό ενδιαφέρον υπάρχει από την Αγγλία και τις ΗΠΑ».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου