Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Παγκόσμιος παίκτης στην κομπόστα ροδάκινο παραμένει η Ελλάδα.


Τα σκήπτρα στις εξαγωγές κονσέρβας φρούτων εξακολουθεί να διατηρεί παγκοσμίως η Ελλάδα, ενώ θεαματική άνοδο εμφανίζει και η Κίνα, η οποία πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε καν στο «χάρτη» της παγκόσμιας αγοράς του τομέα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργάνωσε στην παραλία Λιτοχώρου Πιερίας, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ΕΚΕ, στο Συνέδριο εκτός από την οικοδέσποινα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, και η Ισπανία.
Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια.  Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, τις
ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.
Από τα παραπάνω διαπιστώθηκε η δυναμική ανάπτυξη της παραγωγής κομπόστας ροδάκινου τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Κίνα (παράγει πλέον το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής), η Χιλή και η Αργεντινή. Διαπιστώθηκε επίσης η σταθερότητα σε ποσότητες της παραγωγής της Νοτίου Αφρικής αλλά και η μείωση της παραγωγής σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία.  Σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντική είναι η θεαματική αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα.
Τέλος, σε επίπεδο εξαγωγών η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα της παγκόσμιας αγοράς αφού είναι μακράν ο πρώτος εξαγωγέας.
Οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια περί τους 270.000 τόνους έναντι 130-140.000 τόνους του αμέσως επόμενου εξαγωγέα, που είναι η Κίνα.
Διαπιστώθηκε παράλληλα η ελαφρά μείωση της κατανάλωσης στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης.  Έτσι αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών προβολής του προϊόντος σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) με στόχο την συνολική αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος μας από την οποία όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Διευθυντή του εργαστηρίου ANALYSIS της ΔΕΛΚΟΦ Α.Ε. Dr. Θεοχάρη Δάνη, για τεχνικά θέματα που απασχολούν τα υλικά συσκευασίας που ο κλάδος χρησιμοποιεί.
Η κ. Susanne Meyer, Γενική Γραμματέας της PROFEL (Ευρωπαϊκή Ένωση Μεταποιητών Φρούτων & Λαχανικών), εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους συνέδρους με την εμπεριστατωμένη εισήγηση-ανάλυσή της για την Κ.Α.Π. της Ε.Ε. και την εξέλιξή της μέχρι το 2020.  Σωρεία ερωτήσεων για διευκρινίσεις κατατέθηκαν στο σημείο αυτό.
Οι αναμνήσεις του κ. Ελευθ. Σαίτη από την μακρόχρονη εργασία του στη βιομηχανία (μεγαλύτερη των 40 ετών) έφερε στη μνήμη των παλαιοτέρων τις προσπάθειες, τους αγώνες αλλά και τις θυσίες που έκαναν οι άνθρωποι του κλάδου για να τον φέρουν στη σημερινή θέση κυριαρχίας στη παγκόσμια αγορά.  Ήταν παράλληλα μια διδαχή για τους νεώτερους ότι τίποτα δεν μπορεί να κατακτηθεί χωρίς όραμα, αγώνα  αλλά και ομαδική προσπάθεια.
Τέλος ο κ. Κων. Αποστόλου παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του κλάδου από το 1996 οπότε πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Συνέδριο στην Ελλάδα (Νάουσα), μέχρι σήμερα.
Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε με μια μεστή ομιλία ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. κ Νικ. Πέντζος, ενώ προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κων. Αποστόλου που δέχτηκε στο τέλος τα θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωσή του.
Παράλληλα τόσο οι σύνεδροι, όσο και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους περιηγητικού αλλά και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως το εργοστάσιο της ΑΛΜΜΕ, το αγρόκτημα Θ. Καραΐνδρου, τον Αγ. Νικόλαο της Νάουσας, την Βεργίνα, το Δίον, το Λιτόχωρο και τα Μετέωρα.

Εν τω μεταξύ, χωρίς προβλήματα προχωρούν οι εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας στις διεθνείς αγορές φέτος, με μόνο «βραχνά» την κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Venus Growers, Θεολόγη Καραΐνδρο. Ωστόσο, τα αποθέματα του ελληνικού προϊόντος βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα, γεγονός που προοιωνίζει ομαλή πορεία. Για δυσκολίες στην αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, τονίζοντας πως «αν και η θέση μας είναι σταθερά πρώτη στις εξαγωγές παγκοσμίως, η καθυστέρηση στην επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ και το κλείσιμο της «στρόφιγγας» στον τραπεζικό δανεισμό δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τις επιχειρήσεις του κλάδου».
Όσον αφορά τα στοιχεία, που προέκυψαν από το Συνέδριο, οι εξαγωγές της Ελλάδας στον τομέα μεταποίησης φρούτων (κυρίως ροδάκινων και σε μικρότερες ποσότητες βερίκοκων) φτάνουν ετησίως τους 270.000-280.000 τόνους. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί εκεί την τελευταία τριετία, ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα έχει υποστεί κάμψη την τελευταία δεκαετία. Το ρεκόρ του κλάδου σημειώθηκε το 2001 με εξαγωγές 360.000 τόνων.

Οι άλλοι παίκτες
Η Κίνα, που ως το 2003 δεν είχε αξιόλογη εξαγωγική παρουσία στον εν λόγω τομέα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφει εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων της τάξεως των 130.000 - 140.000 τόνων ετησίως, σε μεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πιέζοντας το μερίδιο των υπολοίπων 4 κορυφαίων παγκοσμίως εξαγωγικών χωρών του κλάδου,  που είναι η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Χιλή και η Νότια Αφρική. Μεγάλοι «παίκτες»  θεωρούνται επίσης η Ισπανία και  η Καλιφόρνια.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου