Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Η προβολή του συμπύρηνου ροδάκινου σε τρίτες χώρες αποφασίστηκε στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων.


Πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2012 στην Παραλία Λιτοχώρου Πιερίας το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων. Στο Συνέδριο εκτός από την φιλοξενούσα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Κίνα, και η Ισπανία.

Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, βερυκόκου και αχλαδιού, τις ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.Από τα παραπάνω διαπιστώθηκε η δυναμική ανάπτυξη της παραγωγής κομπόστας ροδακίνου τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Κίνα (παράγει πλέον το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής), η Χιλή και η Αργεντινή. Διαπιστώθηκε επίσης η σταθερότητα σε ποσότητες της παραγωγής της Νοτίου Αφρικής αλλά και η μείωση της παραγωγής σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντική είναι η θεαματική αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα.
Τέλος, σε επίπεδο εξαγωγών η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα της παγκόσμιας αγοράς αφού είναι μακράν ο πρώτος εξαγωγέας.
Οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια περί τους 270.000 τόννους έναντι 130-140.000 τόννους του αμέσως επόμενου εξαγωγέα, που είναι η Κίνα.
Διαπιστώθηκε παράλληλα η ελαφρά μείωση της κατανάλωσης στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών προβολής του προϊόντος σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) με στόχο την συνολική αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος μας από την οποία όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Διευθυντή του εργαστηρίου ANALYSIS της ΔΕΛΚΟΦ Α.Ε. Dr. Θεοχάρη Δάνη, για τεχνικά θέματα που απασχολούν τα υλικά συσκευασίας που ο κλάδος χρησιμοποιεί.
Η κ. Susanne Meyer, Γενική Γραμματέας της PROFEL (Ευρωπαϊκή Ένωση Μεταποιητών Φρούτων & Λαχανικών), εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους συνέδρους με την εμπεριστατωμένη εισήγηση-ανάλυσή της για την Κ.Α.Π. της Ε.Ε. και την εξέλιξή της μέχρι το 2020. Σωρεία ερωτήσεων για διευκρινίσεις κατατέθηκαν στο σημείο αυτό.
Οι αναμνήσεις του κ. Ελευθ. Σαίτη από την μακρόχρονη εργασία του στη βιομηχανία (μεγαλύτερη των 40 ετών) έφερε στη μνήμη των παλαιοτέρων τις προσπάθειες, τους αγώνες αλλά και τις θυσίες που έκαναν οι άνθρωποι του κλάδου για να τον φέρουν στη σημερινή θέση κυριαρχίας στη παγκόσμια αγορά. Ήταν παράλληλα μια διδαχή για τους νεώτερους ότι τίποτα δεν μπορεί να κατακτηθεί χωρίς όραμα, αγώνα αλλά και ομαδική προσπάθεια.
Τέλος ο κ. Κων. Αποστόλου παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του κλάδου από το 1996 οπότε πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Συνέδριο στην Ελλάδα (Νάουσα), μέχρι σήμερα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε με μια μεστή ομιλία ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. κ Νικ. Πέντζος, ενώ προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κων. Αποστόλου που δέχτηκε στο τέλος τα θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωσή του.
Παράλληλα τόσο οι σύνεδροι, όσο και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους περιηγητικού αλλά και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως το εργοστάσιο της ΑΛΜΜΕ, το αγρόκτημα Θ. Καραΐνδρου, τον Αγ. Νικόλαο της Νάουσας, την Βεργίνα, το Δίον, το Λιτόχωρο και τα Μετέωρα.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου