Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Με αξιώσεις διεθνώς το επιτραπέζιο ροδάκινο.


Αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι επικρατεί στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, αν και η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα. Αυτή την περίοδο συγκομίζονται οι πρώτες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως η Φρανσουά, και οι τιμές παραγωγού είναι ενισχυμένες κατά 20-30 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που δεν ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό. Όμως, η παραγωγή είναι πολύ μικρή και η αγορά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας.


Φέτος η ελληνική παραγωγή είναι ποιοτική και θα βγει στο διεθνές εμπόριο με διαφορά λίγων
ημερών μόνο από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς.
Πρόκειται για σοβαρό πλεονέκτημα υπέρ του ελληνικού ροδάκινου, δεδομένου ότι πέρυσι, λόγω καιρού, η ισπανική σοδειά προηγήθηκε κατά 20 ημέρες και κατάφερε να κλέψει μερίδια από το ελληνικό προϊόν αλλά και να καθορίσει τις τιμές της αγοράς, προς όφελος της γείτονος. Σημειώνεται πως το υψηλής ποιότητας συσκευασμένο προϊόν εξάγεται αυτή τη στιγμή στα 1,60-1,70 ευρώ το κιλό με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο όσο αυξάνονται οι ποσότητες αναμένεται και σταδιακή υποχώρηση των τιμών.
Βέβαια, η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να αποτελεί «βραχνά» για τους εμπόρους και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Κώστα Πλωμαρίτη, πρόεδρο της Πλωμαρίτης ΑΕ από την Ημαθία.

Το τρίγωνο της καλλιέργειας

Στην Ελλάδα η ροδακινιά καλλιεργείται κυρίως στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου. Τα κυριότερα κέντρα είναι οι νομοί: Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Κιλκίς και Φλώρινας.
Η καλλιέργεια έχει επεκταθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία 50 χρόνια, όπως λίγα οπωροφόρα δέντρα. Η εξάπλωσή της στηρίζεται στη μεγάλη προσαρμοστικότητα σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, καθώς και στην ποιότητα των καρπών της, που είναι από τους πιο εύγευστους.
Επιπλέον, τα ροδάκινα εκτός από την κατανάλωσή τους ως επιτραπέζιο φρούτο, χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή σακχαρόπηκτων και κονσερβοποιημένων προϊόντων.
Η ροδακινιά είναι δέντρο της εύκρατης ζώνης και η ανώτερη ποιότητά του επιτυγχάνεται σε περιοχές όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι θερμές έως πολύ θερμές. Για την καλλιέργεια της είναι απαραίτητο να υπάρχει διαθέσιμο νερό για άρδευση. Η ροδακινιά είναι αποδοτική μέχρι και το 25ο έτος, όμως συνήθως οι εμπορικές ποικιλίες αντικαθιστώνται σε 8 με 10 χρόνια με νεώτερες.

Εμπορικές ποικιλίες
Οι ποικιλίες της ροδακινιάς είναι πλέον αναρίθμητες, ωστόσο βασικά τις διαχωρίζει η εμπορική τους χρήση (επιτραπέζιες ή κονσερβοποιήσιμες) και το χρώμα της σάρκας τους (κιτρινόσαρκες ή λευκόσαρκες). Στη χώρα μας καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά κιτρινόσαρκες ποικιλίες - εξαίρεση η υπερπρώιμη Σπρινγκ-Τάιμ. Ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης έχουμε τις υπερπρώιμες (τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου), τις πρώιμες (μέσα Ιουνίου-αρχές Ιουλίου), της κανονικής ωρίμασης (τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) και τις όψιμες (Αύγουστος και μετά).

Μέσω του Ιράν

Το ροδάκινο κατάγεται από την Κίνα, αφού εκεί ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτοφυή δέντρα. Ήταν το αγαπημένο φρούτο των κινέζων αυτοκρατόρωνκαι πρωτο-καλλιεργήθηκε τον 10ο αι. π.Χ. Στη χώρα μας ήρθε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολουθώντας τον δρόμο του μεταξιού μέσω της Περσίας, το 300 π.Χ. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν το φρούτο της Αφροδίτης και σχετίστηκε με την ειλικρίνεια και την αλήθεια.

Υψηλότερη σοδειά
Έντονος ανταγωνισμός
Όσον αφορά τη φετινή σοδειά επιτραπέζιου ροδάκινου, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair που πραγματοποιήθηκε στις 24 - 26 Απριλίου στο Perpignan της Γαλλίας, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κατά 4,7% από πέρυσι, με την παραγωγή να φτάνει τους 225.000 τόνους, 10.000 υψηλότερα από το 2011.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τους κυριότερους ανταγωνιστές μας, η παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 0,5% στην Ιταλία(από 700.010 τόνους το 2011 στους 703.470 τόνους το 2012), αύξηση σε ποσοστό 9% στην Ισπανία (από 375.829 τόνους το 2011 στους 409.669 τόνους το 2012), ενώ μείωση εκτιμάται ότι θα έχει μόνο η γαλλική σοδειά της τάξης του 7% (από 153.000 τόνους το 2011 σε 142.798 τόνους το 2012).


Πηγή:www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου