Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αντιμετωπίστε έγκαιρα ασθένειες σε πυρηνόκαρπα.


Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με αυξημένες βροχές και υγρασία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για προσβολές των πυρηνόκαρπων από αρκετούς μύκητες.


Σύμφωνα με τους γεωπόνους, ροδακινιές, νεκταρινιές και βερικοκιές «κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη μονίλια, το κορύνεο και τον εξώασκο.
Όσον αφορά τις βερικοκιές, η πιο συνηθισμένη ασθένεια αυτή την περίοδο είναι η μονίλια. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ασθένεια. Όλες οι ποικιλίες βερικοκιάς βρίσκονται σε βλαστικά στάδια ευαίσθητα στις προσβολές από τον μύκητα. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση επέμβαση σε όλες τις ποικιλίες. Υπενθυμίζουν, βέβαια, οι γεωπόνοι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα για την μονίλια.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Θιράμ, Θειοφανέιτ–μεθύλ (μία επέμβαση ανά καλλιεργητικη περίοδο), Ιπροντιόν, Κάπταν, Μποσκαλίντ+Πυρακλοστρομπίν, Προπικοναζόλ, Προχλοράζ, Συπροντινίλ (Χαλκούχο σκεύασμα -μόνο μέχρι το στάδιο Γ).

Κορύνεο στη βερικοκιά
Ο μύκητας προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές (σαν τρύπες από σκάγια). Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.
Γι’ αυτό οι γεωπόνοι συνιστούν να γίνει επέμβαση στην πτώση των πετάλων. Ενδεδειγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι: Θιράμ, Κάπταν, Ντιθιανόν.

Μονίλια σε ροδακινιές και νεκταρινιές
Άμεση επέμβαση σε ροδακινιές και νεκταρινιές συστήνουν οι ειδικοί, όσον αφορά τη μονίλια, δεδομένου ότι η ευαισθησία στις προσβολές από την ασθένεια ξεκινάει από το ροζ μπουμπούκι και συνεχίζεται μέχρι την πτώση των πετάλων και συνεπώς, αυτό το χρονικό διάστημα τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα που ενδείκνυνται είναι τα εξής: Ροδακινιά: Ζιράμ, Θειοφανέιτ –μεθύλ (μία επέμβαση ανά καλλιεργητική περίοδο), Θιράμ, Ιπροντιόν, Κάπταν, Μποσκαλίντ+Πυρακλοστρομπίν, Προπικοναζόλ, Προχλοράζ (μέχρι την πτώση πετάλων), Συπροντινίλ (Χαλκούχο σκεύασμα -μόνο μέχρι το στάδιο Γ).
Νεκταρινιά: Ιπροντιόν, Κάπταν, Μποσκαλίντ+Πυρακλοστρομπίν, Προπικοναζόλ, (Χαλκούχο σκεύασμα -μόνο μέχρι το στάδιο Γ).

Εξώασκος σε ροδακινιές και νεκταρινιές
Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την ασθένεια του εξώασκου και οι υπερπρώιμες ποικιλίες βρίσκονται σε στάδιο επιδεκτικό προσβολών. Οι ειδικοί προτείνουν στους καλλιεργητές να προστατεύσουν τα δέντρα τους άμεσα, επειδή σε αρκετές περιοχές υπήρχαν πέρσι έντονες προσβολές και τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έχουν κυρίως προληπτική δράση.
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό μέγεθος είναι κρίσιμη για την ασθένεια.
Ενδεδειγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι: Ζιράμ, Θιράμ, Κάπταν.


Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/78022/adimetopiste-egaira-astheneies-se-purinokarpa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου