Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Δόθηκαν τα πρώτα 29 αγροτεμάχια σε 11 δικαιούχους στην Ξάνθη. Προοπτικές αύξησης κατά 10% στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας με την ολοκλήρωση του προγράμματος.


«Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές συμβολαίων ενοικίασης με 11 δικαιούχους στην Ξάνθη, για την 20ετή μίσθωση εκτάσεων αγροτικής γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα αγροτεμάχια ενοικιάζονται, σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην περίπτωση της Ξάνθης τα αγροτεμάχια – σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά – αφορούν κατά 33% σε αγροτική γη και κατά 66% σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Οι πρώτοι τίτλοι στην Ελλάδα αφορούν 29 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων. Στην τελετή της υπογραφής των συμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Ξάνθη, παρευρέθηκαν εκτός από τους τοπικούς φορείς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός ΑΑΤ, κ. Γ. Δριβελέγκας και ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.


Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων υπολογίζεται ότι μέσα στο 2012 θα έχε μισθωθεί έκταση 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων. Επίσης, τονίστηκε ότι συνολικά 13 εκατομμύρια στρέμματα ανήκουν στην περιουσία του Υπουργείου, η οποία αν δοθεί συνδυασμένα θα αυξήσει κατά 10% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα τονώσει την οικονομία.
Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι: «Οι άνθρωπου που βλέπω μπροστά μου είναι νέοι άνθρωποι. Πίστευα ότι θα πήγαιναν παλιοί αγρότες να πάρουν τη γη, όμως βλέπω νέους ανθρώπους που μπορούν να εκσυγχρονίσουν το δυναμικό της χώρας και να πατήσουν γερά στα πόδια τους».

Μετά την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της οποίας ο, κ. Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο υλοποιεί το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με απορροφητικότητα 48%, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 4% και μείωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Τελευταία ανάρτηση
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την τελευταία ανάρτηση την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης αναρτήθηκαν για δεύτερη φορά 26 αγροτεμάχια έκτασης 820 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, 16 αγροτεμάχια έκτασης 302 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και 6 αγροτεμάχια έκτασης 67 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τα οποία δεν υπήρξε υποβολή αιτήσεων κατά την πρώτη ανάρτησή τους. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 25/1/2012.

Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου