Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΚΚΕ: Άμεση εξόφληση σε ροδακινοπαραγωγούς.


Να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας ζητάνε με παρέμβασή τους στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι κ.κ. Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές, τα 20 - 22 λεπτά το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο κανείς δεν γνωρίζει πότε προτίθενται οι μεταποιητές να τα καταβάλουν στους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα σημαντικό μέρος της περσινής παραγωγής του 2010 παραμένει απλήρωτο σε πολλά χωριά.
Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές αναφέρουν τα παρακάτω:
«Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί στην Πέλλα και στην Ημαθία, καθώς για ακόμη μια χρονιά δεν γνωρίζουν πότε αλλά και ποιο τελικά ποσό θα λάβουν από την πώληση της παραγωγής τους.

Η όποια διαπραγμάτευση του καλοκαιριού μέσω της νεοσύστατης, με τις πλάτες του Υπουργείου, Διαπραγματευτικής Ομάδας δεν γίνεται σεβαστή από τους εμποροβιομήχανους. Αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της ήταν «στάχτη στα μάτια» των ροδακινοπαραγωγών, που βρίσκονταν το καλοκαίρι σε αγωνιστικό αναβρασμό, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το προϊόν τους σε μια χρονιά με λιγότερη συνολικά παραγωγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Τα 20-22 λεπτά το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο, που έτσι και αλλιώς δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, κανείς δεν γνωρίζει πότε προτίθενται οι κονσερβοβιομήχανοι να τα καταβάλουν στους παραγωγούς. Ταυτόχρονα σημαντικό μέρος της περσινής παραγωγής του 2010 παραμένει απλήρωτο σε πολλά χωριά .
Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι οι μεταποιητές-βιομήχανοι, που με τις πλάτες της κυβέρνησης παρέλαβαν και μεταποίησαν και φέτος σε πολύ χαμηλές τιμές τα βιομηχανικά ροδάκινα, αδιαφορούν για την εξόφληση των παραγωγών. Κινούνται σταθερά στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που προωθούν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομήχανων σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.
Ερωτάται o υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας από τους βιομήχανους για την παραγωγή τους, για την οποία διέθεσαν κόπο και χρήμα αλλά και πρέπει να εισπράξουν για να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
• Τι μέτρα για τη στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών προτίθεται να πάρει η νέα κυβέρνηση;»

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου