Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και αύξηση τιμών βλέπει η E.K.E.


Σύμφωνα με απολογισμό της χρονιάς στην παραγωγή και την αγορά του συμπύρηνου ροδάκινου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), στην φετινή περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τόνους, περίπου, έναντι 400.000 τ. της περσινής. Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%. Απ’ αυτούς, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας σε τιμή κατ’ ελάχιστον 0,25 ευρώ/ κιλό. Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι 0,178 ευρώ/κιλό, φέτος ανήλθε σε 0,236 ευρώ/κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%.
Στην ανακοίνωση η Ένωση αναφέρεται στην πορεία των πληρωμών τονίζοντας ότι: «πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι στον κλάδο λειτουργούν 25 περίπου εταιρίες (ιδιωτικές και συνεταιριστικές). Κάθε μια απ’ αυτές, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικές της δυνατότητες. Έτσι, είναι λάθος να αναφερόμαστε συνολικά στο αν πληρώθηκε ή όχι γενικά το συμπύρηνο
ροδάκινο. Επίσης, σημειώνει πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες διακινητές του προϊόντος (Ομάδες Παραγωγών – συνεταιρισμοί, κ.τ.λ.) με ιδιαίτερες επίσης ο καθένας δυνατότητες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΕ αναφέρει τα εξής:
Α. Στην φετινή περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τ. περίπου έναντι 400.000 τ. της περσινής. Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%.
Απ’ αυτά, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας (κομπόστα–κατάψυξη–νωπή διάθεση) σε τιμή κατ’ ελάχιστον € 0,25 / κιλό και οι υπόλοιποι 45.000 τ. ως β’ ποιότητας (χυμός) σε τιμή € 0,15 / κιλό.
Τα αντίστοιχα μεγέθη την περσινή περίοδο ήταν 290.000 τ. α’ ποιότητας σε τιμή € 0,20 / κιλό και 110.000 τ. β’ ποιότητας σε τιμή € 0.12 / κιλό.
Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι € 0,178 / κιλό, φέτος ανήλθε σε € 0,236 / κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%. Αυτό οφείλεται βεβαίως στην ουσιαστική αύξηση της τιμής της κομπόστας που εξάγουμε, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στις ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες αλλά και στην ελεγχόμενη παραγωγή των τελευταίων 3 ετών που οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων.
Θα μπορούσαν δε τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα για τους παραγωγούς μας, αν δεν είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους της ζάχαρης (αλλά και των κουτιών) που ανήλθε φέτος περίπου στο 50%, αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθήθηκε γι’ αυτό το προϊόν από τις Βρυξέλλες.
Β. Ως προς τις πληρωμές – εξόφληση της αξίας του προϊόντος:
Πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι στον κλάδο λειτουργούν 25 περίπου εταιρίες (ιδιωτικές & συνεταιριστικές). Κάθε μια απ’ αυτές, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικές της δυνατότητες. Έτσι, είναι λάθος να αναφερόμαστε συνολικά στο αν πληρώθηκε ή όχι γενικά το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες διακινητές του προϊόντος (Ομάδες Παραγωγών – συνεταιρισμοί, κ.τ.λ.) με ιδιαίτερες επίσης ο καθένας δυνατότητες.
Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι φέτος ζούμε στο χειρότερο οικονομικό περιβάλλον από τότε που υπάρχει ο κλάδος, αφού όπως είναι γνωστό το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί ουσιαστικά να στηρίξει τις παραγωγικές επιχειρήσεις κι αυτό παρά τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που χρεώνει.
Παρά ταύτα ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι από τις 15 βιομηχανίες-μέλη της Ε.Κ.Ε:
1. Ορισμένες έχουν εξοφλήσει το σύνολο της αξίας του προϊόντος που προμηθεύτηκαν
2. Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 70-80% της αξίας του προϊόντος
3. Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 50%
4. Και τέλος για εκείνες που συνεργάζονται με την Α.Τ.Ε., αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης προκειμένου να προχωρήσουν σε εξόφληση
Πρέπει εδώ να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα του προϊόντος ως προς την ρευστοποίησή του. Διότι ενώ π.χ. το επιτραπέζιο ροδάκινο πωλείται μέσα σε 10-15 μέρες το πολύ από την συγκομιδή του, η κομπόστα (και το ροδάκινο που περιέχεται) πωλείται κατά μέσο όρο σε 7-8 μήνες από την συγκομιδή του ροδακίνου (πολλές φορές ξεπερνά και το έτος).
Κλείνοντας, είναι φυσικό από την σύντομη αυτή παρουσίαση να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πλέον ανάκαμψη και αισιόδοξη προοπτική για το συμπύρηνο ροδάκινο.
Ευχόμαστε σ’ όλους τους συνεργάτες του κλάδου παραγωγούς-εργαζόμενους κ.τ.λ. υγεία. Μέσα στις δύσκολες μέρες που ο τόπος περνάει, εμείς προσβλέπουμε σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου