Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Με μειωμένη παραγωγή και τιμές ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο αχλάδι.


Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή στο αχλάδι στις κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας, τον Τύρναβο και τη Νάουσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη σε ποσοστό 30% περίπου σε σχέση με το 2011 τόσο λόγω του βακτηριακού καψίματος των μηλοειδών που επηρέασε τα δέντρα όσο και των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της άνοιξης. Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το ύψος των τιμών για τον παραγωγό διαμορφώθηκε από 50 λεπτά/κιλό έως 1 ευρώ/κιλό στην περιοχή του Τυρνάβου (ανάλογα με την ποιότητα) ενώ στην περιοχή της Νάουσας η τιμή κυμάνθηκε στα 70 - 80 λεπτά/κιλό. Πέρσι οι τιμές ήταν σταθερά στα 80 λεπτά/κιλό. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο τα αχλάδια που συγκομίστηκαν είναι αποθηκευμένα στα ψυγεία των εμπόρων και των Οργανώσεων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά.


Την ίδια στιγμή η παγκόσμια παραγωγή αχλαδιών (2011/12), εκτιμάται σε 21,6 εκ. τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του USDA. Η παραγωγή αυτή αποτελεί νέο ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Κύρια αιτία της αύξησης αυτής είναι η συνεχής επέκταση της καλλιέργειας στην Κίνα (κυρίως στις Δυτικές της Επαρχίες), η οποία αποτελεί την κύρια χώρα παραγωγής.

Μείωση 30%
Για το πως κύλησε η φετινή χρονιά στο αχλάδι ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, κ. Δημήτριο Γεραποστόλου ο οποίος αναφέρει: «Η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τις συνολικές ποσότητες που συγκομίστηκαν να παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 25 - 30% γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες όπως βακτηριακού καψίματος των μηλοειδών αλλά και των καιρικών συνθηκών».

Εν αναμονή έναρξης του εμπορίου
Και πρόσθεσε: «Χαμηλότερες ήταν όμως και οι τιμές παραγωγού σε σχέση με το 2011 αφού φέτος στην περιοχή μας κυμάνθηκαν μεταξύ 50 λεπτά/κιλώ έως 1 ευρώ κιλό ανάλογα πάντα με την ποιότητα του προϊόντος. Την προηγούμενη χρονιά οι τιμές ήταν στα 70 με 80 λεπτά/κιλό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την ζήτηση στην ελληνική αγορά ο κ. Γεραποστόλου μας εξηγεί: «Αν θα υπάρξει ζήτηση και ενδιαφέρον θα φανεί από τώρα και στο εξής όπου ο κύριος όγκος των αχλαδιών θα ξεκινήσουν να διατίθενται στο εμπόριο. Αυτή την στιγμή τα αχλάδια που έχουν συγκομιστεί βρίσκονται αποθηκευμένα στα ψυγεία ακόμα.

Χαμηλότερη ποιότητα
Την ίδια περίπου εικόνα για την φετινή χρονιά στην συγκομιδή αχλαδιών μας περιέγραψε και η υπεύθυνη πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Αθανασία Σερδάρη. Σύμφωνα με την ίδια η μείωση της παραγωγής και στην Νάουσα κυμαίνεται περίπου στα 30% ενώ οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν μεταξύ 50 λεπτά/κιλό και 60 λεπτά/κιλό. Επίσης, η κ. Σερδάρη κάνει λόγο για μια χρονιά με προβλήματα στην καλλιέργεια και την συγκομιδή με αποτέλεσμα το προϊόν εκτός από λιγότερο να είναι και χαμηλότερης ποιότητας.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου