Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Με θετικό απολογισμό κλείνει η χρονιά στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια παρά τη μείωση στις εξαγωγές που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.


Καλή χρονιά χαρακτηρίζουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών τη φετινή χρονιά στην αγορά επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο, τα πράγματα μέχρι στιγμής – λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής – από άποψη ζήτησης, εξαγωγών και τιμών πήγαν πολύ καλά δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης. Ωστόσο, αυτή την περίοδο οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση η οποία προβληματίζει παραγωγούς και εξαγωγείς. Σύμφωνα με τους ίδιους, το γεγονός αυτό εκτός από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες βασικές αγορές όπως της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει να κάνει και με την υπερπροσφορά ισπανικών προϊόντων. Όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή των οποίων έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Αυγούστου τα πράγματα πήγαν επίσης αρκετά καλά με τις τιμές κατά μέσο όρο να κυμαίνονται από 40 λεπτά/κιλό μέχρι και 60 λεπτά/κιλό ανάλογα πάντα με την ποιότητα και για τα δύο προϊόντα (επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια).


«Από το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι οι παραγωγοί έχουν πάρει κάποια λεφτά στα χέρια, ωστόσο οι συνεταιρισμοί δεν έχουν κάνει ακόμα εκκαθάριση. Πάντως, η χρονιά σε γενικές γραμμές πήγε καλά παρά κάποιες δυσκολίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των εξαγωγών», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, κ. Τάσος Χαλκίδης.

Βελβεντός
Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας, σημειώνοντας ωστόσο και αυτός ότι το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται πτώση στις εξαγωγές. «Τελειώνοντας ο Αύγουστος έχει συγκομιστεί ο κύριος όγκος επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών και μένουν μόνο αυτά στις ορεινές περιοχές. Αυτή την εποχή έχει μειωθεί η εξαγωγή ωστόσο καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου τα πράγματα πήγαν καλά».
Και προσθέτει: «Πάντως αυτή η πτώση στις εξαγωγές σημειώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ειδικότερα, στην αγορά της Ρωσίας και συγκεκριμένα της Μόσχας παρατηρείται αυτό το πρόβλημα διότι μπαίνουν πάρα πολλά ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια στην αγορά. Παρόλα αυτά συνήθως μετά από λίγο καιρό η κατάσταση βελτιώνεται».

Νάουσα
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Μπουγάς διευθυντής πωλήσεων ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «Υπάρχει μια δυσκολία αυτό το διάστημα στο θέμα των εξαγωγών. Το γεγονός ότι υπήρξαν ποικιλίες στα ροδάκινα όπως η Fayete που οψίμησαν στην περιοχή, μας πήγε πίσω. Ο λόγος της δυσκολίας με τις εξαγωγές, έχει να κάνει περισσότερο με τον καιρό. Εκεί που διαπιστώσαμε τον ανταγωνισμό των ισπανικών προϊόντων ήταν στα νεκταρίνια».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το πώς κύλησε σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά ο κ. Μπουγάς μας είπε: η φετινή χρονιά ήταν αρκετά καλή όσον αφορά τις τιμές που έπιασαν οι παραγωγοί.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου