Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κονσερβολιές Άμφισσας ΠΟΠ: Μικρού μεγέθους η φετινή παραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Η ένδειξη «Κονσερβολιά Άμφισσας» Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά, που καλλιεργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Πρόκειται για μια ποικιλία μεσόκαρπη που έχει μέση απόδοση 20 κιλά ανά δέντρο ετησίως. Στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας τα δέντρα είναι μεγάλης ηλικίας και αναπτύσσονται από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι υψόμετρο 500 μέτρων. Η αναγνώριση σαν ΠΟΠ έγινε το 1994 (ΦΕΚ Αριθμό Φύλου 24). Το προϊόν συσκευάζεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Άμφισσας στις εγκαταστάσεις της σε διάφορες εμπορικές συσκευασίες. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ηλίας Ξηρός αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλές ελιές που αναφέρουν ότι είναι «ελιές Άμφισσας» αλλά δεν
είναι ΠΟΠ. Αυτό που πρέπει να κοιτά ο καταναλωτής είναι να αναγράφεται στη συσκευασία η λέξη ΠΟΠ. Όσον αφορά την παραγωγή της μαύρης κονσερβολιάς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα υπάρξουν. Ειδικότερα το 2011 - 2012 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την παραγωγή. Οι βρώσιμες ελιές μπορεί να ήταν καλές από πλευράς ποσότητας αλλά ήταν μικρού μεγέθους».

Και προσθέτει:
«Λόγω των συστατικών του εδάφους αλλά και της φυσικής επεξεργασίας, ο συγκεκριμένος τύπος ελιάς μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί. Επίσης η συλλογή της ελιάς από τα δέντρα αρχίζει κάθε χρόνο από τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου μέχρι 10 Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Αυτή είναι και η ιδιομορφία του ελαιώνα μας».

Όσον αφορά την παραγωγή, ο κ. Ξηρός μας επισημαίνει ότι «η Ένωση έχει τη δυνατότητα να συσκευάζει τις ελιές σε δοχεία, μεγέθους που κυμαίνεται από 10 γραμμάρια μέχρι 150 κιλά.
Το 2012 - 2013 προβλέπουμε να έχουμε καλή παραγωγή. Σε μια καλή χρονιά ο ελαιώνας παράγει 10 – 15 χιλιάδες τόνους, ενώ μια μέση χρονιά έχει από 6 – 8 χιλιάδες τόνους.
Το 95% της παραγωγής μας πηγαίνει προς εξαγωγή (Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.).
Όσον αφορά την τιμή παραγωγού εξαρτάται από το μέγεθος. Το 2011 – 2012, για τις ελιές μεγάλου μεγέθους, οι τιμές στον παραγωγό ξεκίνησαν από 1,40 ευρώ το κιλό και έφτασαν στα 1,80 – 1,90 το κιλό. Για τις ελιές μικρού μεγέθους ξεκίνησαν από 60 - 70 λεπτά το κιλό και αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 90 - 95 λεπτά το κιλό
Η Ένωση εκτός από την παρέμβαση που κάνει για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές παραγωγού, προχωρά και σε διαφημιστικές καμπάνιες με στόχο την προώθηση του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Οι εμπορικοί τύποι του τελικού προϊόντος που μπορεί να χρησιμοποιούνται, ανάλογα με το μέγεθος του ελαιοκάρπου, είναι:
SUPER MAMMOUTH με αριθμό καρπών κατά κιλό 91-100
MAMMOUTH με αριθμό καρπών κατά κιλό 101-110
SUPER COLOSSAL με αριθμό καρπών κατά κιλό 111-120
COLOSSAL με αριθμό καρπών κατά κιλό 121-140
GIANTS με αριθμό καρπών κατά κιλό 141-160
EXTRA JUMBO με αριθμό καρπών κατά κιλό 161-180
JUMBO με αριθμό καρπών κατά κιλό 181-200
EXTRA LARGE με αριθμό καρπών κατά κιλό 201-230
LARGE με αριθμό καρπών κατά κιλό 231-260
SUPERIOR με αριθμό καρπών κατά κιλό 261-290.

Η ελιά σαν τελικό προϊόν έχει χρώμα από βυσσινί μέχρι μαύρο. Ο λογότυπος, που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για την Κονσερβολιά Άμφισσας ΠΟΠ, θα πρέπει να αποτελείται από τα αρχικά γράμματα του γεωγραφικού ονόματος της ονομασίας προέλευσης, ακολουθούμενα από τον αύξοντα αριθμό του μέσου συσκευασίας και τους δύο τελευταίους αριθμούς του έτους παραγωγής και αναγράφονται ως εξής: «ΑΦ - αύξων αριθμός μέσον συσκευασίας / δύο τελευταία ψηφία έτους παραγωγής».

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου