Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Tα αστέρια της Μελίκης είναι αγροτικά.


Καθημερινό βίωμα έχει γίνει για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Ημαθίας η έγνοια για την όσο το δυνατόν μικρότερη υπολειμματικότητα σε δραστικές ουσίες γεωργικών φαρμάκων. Η αλλαγή νοοτροπίας μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει γίνει εμφανής, όπως μας λένε οι δύο συνέταιροι, Κυριάκος Παπαϊωάννου και Θεόδωρος Πατσιούρας, που αποτελούν το «δεξί χέρι» των αγροτών της Μελίκης στις τεχνικές συμβουλές, στην προμήθεια εφοδίων, αλλά και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων.


Μερικά χιλιόμετρα από τη Βεργίνα, η Μελίκη είναι ένα χωριό με εύφορες καλλιεργούμενες εκτάσεις και μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα, ενώ χαρακτηριστικό της, σε σχέση με άλλες περιοχές, είναι το καλά οργανωμένο δίκτυο υποδομών για τη διαχείριση της παραγωγής, στο οποίο εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό και οι τοπικοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί.

Η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με υψηλού επιπέδου υποδομές είναι χαρακτηριστικό των οπωροκηπευτικών. Στις μεγάλες φυκαλλιέργειες και ιδιαίτερα στα δημητριακά, υπάρχουν περισσότερες ελλείψεις. Γι’ αυτό εδώ και μερικά χρόνια η εταιρεία αποφάσισε να παρέχει μία εναλλακτική λύση, ξεκινώντας από τους παραγωγούς σκληρού σιταριού. Η βασική αρχή είναι ότι «προμηθεύουμε τους αγρότες με εφόδια και σπόρους και στη συνέχεια εμπορευόμαστε το τελικό προϊόν, διευκολύνοντας τον αγρότη και τη δουλειά του», μας εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ ο κ. Πατσιούρας τονίζει ότι «γνωρίζουμε φυσικά τις δυσκολίες που έχουν οι παραγωγοί να πληρώσουν για τα εφόδιά τους. Οπότε αυτό το σύστημα είναι μία καλή λύση και για τους παραγωγούς και για μας.
Μέχρι τώρα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

Οι δύο συγκάτοικοι που έγιναν συνέταιροι
Από το 1988 έχουν ιδρύσει την εταιρείαπου ξεκίνησε ως κατάστημα γεωργικών εφοδίων μέσα στο χωριό της Μελίκης. Η φιλία των δύο συνεταίρων ξεκινά από τότε που ήταν φοιτητές και συγκατοικούσαν για να μοιράσουν τα έξοδα. Ο κ. Παπαϊωάννου σπούδασε γεωπόνος και ο κ. Πατσιούρας μηχανικός, ο οποίος μας είπε ότι «το πηλοφόρι δεν με πήγαινε, οπότε ασχολήθηκα με τη γεωπονική επιχείρηση».
Από την αρχή η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της φυτοπροστασίας και των λιπασμάτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη σποροπαραγωγή και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «η επιχείρηση προσπαθεί να παρέχει υψηλής ποιότητας φυτοπροστασία, εφαρμόζοντας τους κανόνες της ολοκληρωμένης διαχείρισης και τις αρχές της ορθής γεωργικής πρακτικής. Γι’ αυτό το σκοπό, ξοδεύουμε πολλές ώρες στα χωράφια και συνεργαζόμαστε στενά τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τις μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες, όπως Bayer, Syngenta, BASF, Κ+Ν Ευθυμιάδης και ΓΕΩΦΑΡΜ.»
Εδώ και δέκα χρόνια ασχολείται με τη σποροπαραγωγή σιταριού, προωθώντας ποικιλίες με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις οποίες «παρέχουμε εμείς στους παραγωγούς και στη συνέχεια εμπορευόμαστε το προϊόν», μας λέει ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ για τη δραστηριότητα της εμπορίας λιπασμάτων έφτασε στο 1993: «Ξεκινήσαμε από την απελευθέρωση της αγοράς των λιπασμάτων το 1993, με τη Hydro Ελλάς, όταν την αντιπροσώπευαν ακόμα οι αδερφές Πετρίδη. Η συνεργασία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη Yara Ελλάς, τη μετεξέλιξη της Hydro. Tα προϊόντα θρέψης της Yara χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητα, καλύπτουν όλες τις ανάγκες, είναι εξειδικευμένα και μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό παραγωγό.
Εμπόριο
Εδώ και τρία χρόνια λειτουργούν οι καινούριες εγκαταστάσεις στο 1ο χλμ. Μελίκης-Βεργίνας, με αποθήκες, γεφυροπλάστιγγα, ζυγιστήριο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί και το νέο κατάστημα στον ίδιο χώρο. «Τότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεταφέρει όλη την επιχείρηση εδώ, ένα σημείο με καλύτερη πρόσβαση για τους αγρότες», εκτιμά ο κ. Παπαϊωάννου.
Σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο η εταιρεία συγκεντρώνει τα αγροτικά προϊόντα που εμπορεύεται, δηλαδή σιτάρι, σκληρό και μαλακό, καλαμπόκι και κριθάρι. Τα σκληρά σιτάρια εξάγονται και τα υπόλοιπα διακινούνται στην εσωτερική αγορά.

Η Γη της Επαγγελίας

Στη Μελίκη καλλιεργούνται τα πάντα, υποστηρίζει ο κ. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας ότι «βασικός τομέας είναι η δενδροκομία που περιλαμβάνει συμπύρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο, νεκταρίνι, μήλο, αχλάδι, βερίκοκο, κεράσι κ.ά. Στις εκτατικές καλλιέργειες υπήρχαν πολλές εκτάσεις με καπνό, Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ. Εξακολουθεί να υπάρχει καπνός και αναζωπυρώνεται η καλλιέργεια του Βιρτζίνια, αλλά έχουν μειωθεί πολύ τα στρέμματα σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν το 2006. Παράλληλα, παράγονται σιτηρά όλων των ειδών, σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι, καθώς και τεύτλα, τριφύλλια και λαχανικά.
Η εμπορία των οπωροκηπευτικών γίνεται κυρίως μέσα από τους συνεταιρισμούς της περιοχής, που είναι οργανωμένοι, διαθέτουν μεγάλες μονάδες, όπως η ΑΛΜΜΕ (κονσέρβα ροδάκινο) και ο Α.Σ. Μελίκης (με αποθήκη ψύξης).» Ο ίδιος, βέβαια, θα προσθέσει στη συνέχεια ότι «έχουμε κι εδώ τα προβλήματα που έχουν όλοι συνεταιρισμοί, αλλά εδώ ξεκινούν με μία υγιή βάση, λειτουργούν επαρκώς, αλλά έχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης».
Το πρώτο βήμα βελτίωσης έγινε με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλες τις καλλιέργειες εδώ και μία δεκαετία.
«Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σε αυτόν τομέα, ακόμα και άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας έχουν συνειδητοποιήσει το τι σημαίνει υπολειμματικότητα στα φάρμακα και προσέχουν. Αυτό είναι καλό για όλους μας και μπορούμε άφοβα να κάνουμε εξαγωγές.»
Προοπτικές
«Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί της περιοχής διαθέτουν γνώση, υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και ποικιλία δενδροκομικών εκμεταλλεύσεων. Ειδικά οι νέοι σε ηλικία έχουν προσανατολιστεί σε πολλές καινούριες ποικιλίες, ανανεώνοντας τόσο το ανθρώπινο οδυναμικό όσο και το προϊοντικό δυναμικό κτης περιοχής. Από πλευράς καλλιέργειας» πιστεύει ο κ. Παπαϊωάννου, «είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των αγροτών με τους τοπικούς γεωπόνους, αλλά και σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό που επιβλέπει το κομμάτι της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο αγροτικός τομέας δύσκολα θα αντιμετωπίσει κρίση και μάλιστα μπορεί να ανακουφίσει και την ανεργία.
Η περιοχή απασχολεί χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, σε Πέλλα και Ημαθία, οι οποίοι στο τέλος της σεζόν εισπράττουν τεράστια ποσά σε ευρώ, που φεύγουν από την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, οι εξαγωγές φέρνουν μεγάλα ποσά συναλλάγματος από το εξωτερικό, βοηθώντας την εθνική οικονομία και παράλληλα δίνουν ζωή στην περιοχή.

Κυρίαρχο λαχανικό η μπάμια
Ο «βασιλιάς» των λαχανικών της Μελίκης είναι η μπάμια, αφού ο βασικός πυρήνας της καλλιέργειάς της για διάθεση σε νωπό προϊόν βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού Ημαθίας, με εκτάσεις πάνω από 5.000 στρέμματα. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε μονάδες εμπορίας, που έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση και σε κάποιες περιπτώσεις τη συσκευασία του νωπού προϊόντος, το οποίο κατευθύνεται κυρίως στην Αθήνα και στα νησιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «είναι ένα προϊόν πολύ προσεγμένο, χωρίς υπολείμματα, που κατευθύνεται μόνο για νωπή κατανάλωση, όχι κατεψυγμένη».

Επιμέλεια : Πέτρος Αλεξανδρής

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου