Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ξεκινούν οι ζυμώσεις μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων για το συμπύρηνο ροδάκινο. Με περισσότερα αποθέματα σε σχέση με το 2011 μπαίνουμε στη νέα χρονιά .


Στις πρώτες τους συγκεντρώσεις με στόχο να καθορίσουν την διαπραγματευτική τους πορεία, πριν από τις συναντήσεις τους με τους βιομηχάνους, ξεκινούν από σήμερα οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η φετινή εμπορική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με περισσότερα αποθέματα σε σχέση με το 2011 αφού οι εξαγωγές παρουσίασαν σημαντική κάμψη το τρίμηνο Δεκέμβριος (2011) – Φεβρουάριος (2012). Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Medfel στο Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair στο Perpignan της Γαλλίας για το συμπύρηνο ροδάκινο κάνουν λόγο για μικρή μείωση της φετινής παραγωγής (-1,2%) κυρίως σε Ισπανία και Γαλλία, με εξαίρεση τη χώρα μας για την οποία οι προβλέψεις μιλούν για υψηλότερη παραγωγή (+ 8,8%).


Σύμφωνα με την Medfel και στην Ιταλία αναμένεται αυξημένη παραγωγή (+ 5,7%), από 87.355 τόνους το 2011 στους 92.330 τόνους το 2012. Πιο αναλυτικά, για την Ισπανία αναμένεται μείωση της φετινής σοδειάς κατά 13,4%, με τις ποσότητες φέτος να αγγίζουν τους 280.378 τόνους έναντι 323.838 τόνους το 2011. Ίδια εικόνα για το συμπύρηνο ροδάκινο παρουσιάζει και η Γαλλία, με μείωση σε ποσοστό 11,1% για τη φετινή παραγωγή που εκτιμάται να φτάσει μόλις τους 5.755 τόνους σε σχέση με 6.470 τόνους το 2011.

Αποθέματα
Για την κατάσταση στην χώρα μας ο ΑγροΤύπος, ζήτησε τις πρώτες εκτιμήσεις από τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), κ. Κώστα Αποστόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Φαίνεται ότι θα έχουμε λίγο περισσότερα αποθέματα από πέρσι. Είχαμε μια μείωση στις εξαγωγές το τρίμηνο Δεκέμβριο 2011 – Φεβρουάριο 2012 αλλά αυτή την περίοδο πάμε καλύτερα. Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα αποθέματα σε σχέση με πέρσι δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις μας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο».
Και προσθέτει: «Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι από την μια πλευρά η ακύρωση ουσιαστικά της επιστροφής του ΦΠΑ αλλά και τα μεγάλα προβλήματα με την χρηματοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος. Χρειαζόμαστε μεγάλα κεφάλαια σε μικρό χρόνο και είμαστε πολύ ανήσυχοι για το πώς θα ανταποκριθεί το τραπεζικό σύστημα».

Απλήρωτοι παραγωγοί
Από την πλευρά του ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, κ. Τάσος Χαλκίδης τονίζει στον ΑγρποΤύπο: «Προχθές είχαμε κακοκαιρία στην Ημαθία και ενώ η παραγωγή μέχρι στιγμής πήγαινε πολύ καλά, ίσως τελικά έχουμε κάποιες ζημιές από το χαλάζι. Προβλήματα έχουμε ωστόσο και με την έλλειψη εργατών. Για τον λόγο αυτό είχαμε απευθύνει στην περιοχή πριν από λίγο διάστημα έκκληση – μέσω της ΕΝΑ Ημαθίας – για την ανάγκη εργασίας Ελλήνων εργατών γης στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας.
Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε ένα μήνα ξεκινάμε την συγκομιδή σε επιτραπέζια ροδάκινα και κάποιοι παραγωγοί είναι ακόμα απλήρωτοι. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του συμπύρηνου. Για όλους τους παραπάνω λόγους απόψε, Τετάρτη 16 Μαΐου, στην Κουλούρα θα συγκεντρωθούμε με την Διαπραγματευτική Ομάδα του Συμπύρηνου Ροδάκινου ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα και την στάση που θα κρατήσουμε εν όψει της φετινής εμπορικής περιόδου».

Διαπραγματευτική Ομάδα Συμπύρηνου Ροδάκινου
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου Ροδάκινου, κ. Γιάννη Βράνα ο οποίος μας δήλωσε: «η Ομάδα μας θα συγκεντρωθεί απόψε στην Κουλούρα ώστε να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο συμπύρηνο και να κανονίσουμε τις επαφές που θα έχουμε με την ΕΚΕ.
Στην πορεία επίσης σκοπεύουμε να συζητήσουμε και με τις Ομάδες Παραγωγών ώστε να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά φέτος και ελπίζουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτεία δεν θα επηρεάσουν και εμάς».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου