Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αύξηση της παραγωγής αναμένουν οι παραγωγοί νεκταρινιών. Ξεκινούν οι επαφές με τους εμπόρους από το εξωτερικό.


Αύξηση παραγωγής αναμένουν φέτος οι παραγωγοί νεκταρινιών της χώρας αφού οι καιρικές συνθήκες – σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο – ευνόησαν την καλλιέργεια. Ωστόσο, το προϊόν θα είναι πιο όψιμο σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα αυτή την περίοδο ξεκινούν και οι συζητήσεις με τους Ρώσους εμπόρους προκειμένου να προγραμματιστεί η διακίνηση των προϊόντων για την νέα χρονιά. Αύξηση της παραγωγής όμως αναμένεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Medfel στο Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair στο Perpignan της Γαλλίας για τα νεκταρίνια, αναφέρεται ότι η παραγωγή θα είναι ελαφρά αυξημένη κατά 3%. Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η παραγωγή υπολογίζεται να φτάσει τους 80.000 τόνους το 2012, από 75.000 τόνους το 2011 (αύξηση + 6,7%).


Ειδικότερα, σύμφωνα με την Medfel η παραγωγή νεκταρινιών στην Ιταλία για το 2012 εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 801.410 τόνους (αύξηση + 2,5%). Στην Ισπανία η παραγωγή θα κυμανθεί στους 477.983 τόνους (αύξηση + 5,6%). Και στη Γαλλία αναμένεται να συγκομιστούν 147.912 τόνοι (μείωση - 2,3%).

Ξεκινούν οι επαφές με τους εμπόρους
Για την κατάσταση στην καλλιέργεια ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Σακούλα, Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού «Η Δήμητρα». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Από τις πληροφορίες που έχω τόσο από την περιοχή μου όσο και από την μεγάλη παραγωγική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα και Ημαθία) η καρποφορία σε όλες τις ποικιλίες πάει πολύ καλά με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια πολύ καλή χρονιά από πλευράς ποσότητας αλλά και ποιότητας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ισπανία και την Ιταλία. Από πλευράς διακίνησης τα πράγματα προδιαγράφονται επίσης θετικά. Αυτή την χρονική στιγμή εκδηλώνεται το ενδιαφέρον από τους παλιούς μας συνεργάτες αλλά και από κάποιους νέους αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε αν η προσπάθειά μας για αύξηση των εξαγωγών ευοδωθεί».

Τιμές
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την περσινή χρονιά ο κ. Σακούλας μας αναφέρει: «Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά. Η καθαρή τιμή παραγωγού το 2011 κυμάνθηκε μεταξύ 35 – 40 λεπτά/κιλό. Αν η τιμή δεν ξεπεράσει τα 42 λεπτά/κιλό ο παραγωγός δεν μπορεί να βγάλει κέρδος. Οι τιμές κάθε χρόνο καθορίζονται λίγες μέρες πριν την συγκομιδή και εν συνεχεία αλλάζουν μέρα με την μέρα ανάλογα με τον ανταγωνισμό και την ζήτηση.
Επίσης, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού «Η Δήμητρα» αναφέρθηκε και σε μια ακόμα παράμετρο, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει συντελέσει αρνητικά όλα τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια: «Είμαστε πλήρως αποσυντονισμένοι σαν Έλληνες διακινητές και βγάζουμε τα μάτια μας. Υπάρχει ένας αδυσώπητος… ελληνοελληνικός πόλεμος τον οποίο εκμεταλλεύονται στο έπακρο και οι ανταγωνιστές και οι διακινητές».

40.000 τόνοι αναμένονται στην Ημαθία
Για αύξηση της φετινής παραγωγής κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Βέροιας, κ. Ευθύμιος Γεωργιάδης: «Φέτος στην παραγωγή νεκταρινιών προβλέπεται αύξηση κατά 4,7% σε πανελλήνιο επίπεδο (80.000 – 100.000 τόνους). Ανάλογη αύξηση στην παραγωγή αναμένεται και στην περιοχή μας. Οι συνθήκες προς το παρόν είναι πολύ καλές για το προϊόν παρά κάποιες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν οι οποίες όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω από την Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής μας, το 50% (περίπου 40.000 τόνοι) της συνολικής εγχώριας παραγωγής, θα συγκομιστεί φέτος από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας».
Και προσθέτει: «Η συγκομιδή φέτος θα είναι λίγο πιο όψιμη. Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε περίπου 5 με 10 Ιουνίου. Επίσης ευελπιστούμε και σε μια αύξηση των τιμών διότι το κόστος παραγωγής κάθε χρόνο αυξάνεται. Η πρώτη αγορά εξαγωγών για την Ελλάδα είναι η Ρωσία και ακολουθεί η Ρουμανία. Ήδη τις επόμενες ημέρες η Οργάνωσή μας θα συναντηθεί με Ρώσους εμπόρους με τους οποίους θα προγραμματίσουμε την διακίνηση των προϊόντων για την νέα χρονιά».

Μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια
Για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη τριετία όπου θα μπουν στην παραγωγή και τα νέα δέντρα που έχουν φυτευτεί κάνει λόγο ο παραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών του Νομού Ημαθίας, κ. Αναστάσιος Χαλκίδης: «Είμαστε σε καλό δρόμο με τα επιτραπέζια νεκταρίνια. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο με τα συμπύρηνα αφού τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στραφούν στο επιτραπέζιο. Μάλιστα τα επόμενα 3 χρόνια που θα μπουν στην περιοχή και τα νέα δέντρα η αύξηση της παραγωγής στην χώρα μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου