Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά της εξωτικής βανίλιας.


Η βανίλια αποτελείται από οργανικά συστατικά τα οποία σε αριθμό μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 270 και είναι αυτά τα οργανικά συστατικά υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική γευστικότητα καθώς και το άρωμά της.


Ερευνητές προσπαθούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά να βγάλουν κλώνους βανίλιας μέσα σε ειδικά εργαστήρια όμως ακόμη δε κατάφεραν να πετύχουν να δημιουργήσουν κάποιο κλώνο βανίλιας που να είναι ουσιαστικά βανίλια. Η βανίλια συνεισφέρει ενεργειακά στον ανθρώπινο οργανισμό διότι προκαλεί ευφορία και δίνει στον οργανισμό ενέργεια. Από τη περίοδο των Αζτέκων πριν χιλιάδες χρόνια μέχρι και σήμερα η βανίλια χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό.

Οι σπόροι της βανίλιας που υπάρχουν στην αγορά είναι ο άγουρος καρπός, που προηγουμένως έχει ήδη υποστεί επεξεργασία,  που ονομάζεται βανίλια ή πλατύφυλλος  και συναντιέται στο Μεξικό και σε περιοχές του βόρειου τμήματος της Νότιας Αμερικής. Επίσης υπάρχει σε πολλές τροπικές περιοχές, το είδος της βανίλιας που ονομάζεται βανίλια η ταϊτινή που καλλιεργείται σε νησιά της Ωκεανίας. Η ανθοφορία του φυτού της βανίλιας διαρκεί σχεδόν για δύο μήνες και σε αυτό το διάστημα τα άνθη της βανίλιας ανοίγουν, αλλά σταδιακά. Ο καρπός της βανίλιας είναι πολύ μακρύς και λεπτός και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 εκατοστά μέσα σε περίπου 5 εβδομάδες και για την ωρίμανσή του χρειάζεται χρονική περίοδος άνω των 8 μηνών.

Πηγή:www.ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου