Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Κυλινδροσπορίωση.


Προκαλών οργανισμός: Blumiella jaapii

Φάσμα προσβαλλομένων: βυσσινιά, κερασιά, δαμασκηνιά, κερασιά Mahaleb, αμυγδαλιά, βερικοκιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Πρόκειται για συνήθη και σημαντική ασθένεια των φύλλων της κερασιάς και της βυσσινιάς. Η μόλυνση εμφανίζεται σ’ όλες τις χώρες όπου καλλιεργούνται αυτά τα δέντρα. Η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνη σε φυτώρια, προκαλεί όμως σοβαρά προβλήματα σε παραγωγικές φυτείες ύστερα από μια βροχερή άνοιξη. Η επιδημική μόλυνση έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη πτώση των φύλλων,  τη σημαντική αναστολή της ανάπτυξης των βλαστών και του σχηματισμού μπουμπουκιών και την αύξηση της ευαισθησίας του φυτού στην παγωνιά.


Συμπτώματα:



Μικροσκοπικές στρογγυλές ή τετράγωνες πορφυρές κηλίδες (διαμέτρου 1-3 χιλ.) εμφανίζονται στην  επιφάνεια του φύλλου. Οι κηλίδες είναι στην αρχή διάσπαρτες αλλά αργότερα ενώνονται και καλύπτουν μεγάλο μέρος του φύλλου. Στην επιφάνεια του φύλλου αναπτύσσονται λευκοκίτρινες, ελαφρά ανυψωμένες αποικίες κονιδίων. Η χλώρωση του φύλλου πρώτα στο κάτω μέρος και ύστερα στο επάνω είναι το πρώτο σύμπτωμα της μόλυνσης. Τα συμπτώματα της χλώρωσης ακολουθούνται από σημαντική πτώση φύλλων. Αν ο μίσχος του καρπού μολυνθεί, θα μολυνθεί και ο καρπός. Οι καρποί μαραίνονται και συρρικνώνονται.




Κύκλος ασθένειας:
Η ασθένεια διαχειμάζει με μορφή σαπρόφυτου στα στόματα που βρίσκονται στην επιφάνεια των πεσμένων φύλλων. Την άνοιξη τα αποθέσια και οι αποικίες των κονιδίων εμφανίζονται στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Τα σκόρπια κονίδια και ασκοσπόρια ενεργοποιούνται με την επίδραση ευνοϊκής θερμοκρασίας και υγρασίας. Η περίοδος επώασης της αρχικής μόλυνσης είναι μία ή δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των προαναφερθέντων τυπικών συμπτωμάτων. Τα κονίδια αναπτύσσονται σε περισσότερες γενιές στη διάρκεια του καλοκαιριού και προκαλούν περαιτέρω μολύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου