Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρώτη εμφάνιση ευρυτόμου στις αμυγδαλιές της Καβάλας.


Την έναρξη της εξόδου και πτήσης του ευρυτόμου της αμυγδαλιάς εντόπισαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας . σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, παρατηρήθηκαν προνύμφες του ευρυτόμου στα αμύγδαλα, γεγονός που σημαίνει ότι η έξοδος των τέλειων εντόμων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.


Το ευρύτομο θεωρείται από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Κέντρου, επειδή τα εξειδικευμένα διασυστηματικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του ευρυτόμου στο στάδιο της προνύμφης έχουν ανακληθεί, θα πρέπει η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει στοχεύοντας στα ακμαία πριν προλάβουν να ωοτοκήσουν στους καρπούς.
Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν στους παραγωγούς να ψεκάσουν άμεσα, με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του ευρυτόμου. Οι ψεκασμοί αυτοί  να επαναλαμβάνονται κάθε 6 - 7 ημέρες μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποικιλία Τέξας, που θεωρείται ότι είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή του ευρυτόμου και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου