Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αραχνίδιο πυρηνόκαρπου.


Όνομα εντόμου: Aculus fockeni nal. et Trott.

Φάσμα προσβαλλομένων: ροδακινιά, κερασιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Τα πυρηνόκαρπα δεν ανήκουν σ’ εκείνα τα οπωροφόρα που παθαίνουν σημαντικές ζημιές από τα αραχνίδια, αλλά τα τελευταία χρόνια η διάδοση του αραχνιδίου αυξάνεται. Η οικονομική τους σημασία επιτείνεται από το γεγονός πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά ιών.



Συμπτώματα:
Προκαλούν ζημιές απομυζώντας τα φύλλα. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται η διαπνοή, μειώνεται η χλωροφύλλη, οι άκρες των φύλλων παίρνουν χρώμα καστανό, και γενικά αποχρωματίζονται. Στα νεαρά δέντρα τα κλαδάκια διασπώνται ενώ τα φύλλα παίρνουν μορφή κουταλιού. Η διάκριση των ματιών και ο σχηματισμός των καρπών περιορίζονται.

Κύκλος ασθένειας:
Το πλήρως ανεπτυγμένο θηλυκό συνήθως διαχειμάζει σε προφυλαγμένο μέρος στη βάση του μπουμπουκιού. Έχουν εντοπιστεί και διαχειμάζοντα αυγά.  Το κυλινδρικό έντομο έχει δύσκολη αναπτυξιακή διαδικασία και πολλές γενιές. Τα κινούμενα και απομυζώντα έντομα πολλαπλασιάζονται σε μικρούς αριθμούς. Ο υπερπολλαπλασιασμός παρατηρείται κυρίως σε ξηρό και θερμό καλοκαίρι. Στην αρχή και τα μέσα Αυγούστου οι ψείρες εγκαθίστανται στο χώρο όπου θα διαχειμάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου