Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ανάρσια.



Όνομα εντόμου: Anarsia lineatella - Peach moth

Φάσμα προσβαλλομένων: ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά, σπανιότατα κερασιά και βυσσινιά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Tο έντομο εμφανίζεται σ’ όλη την Ευρώπη, Ασία και Β.Αμερική. Σε συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο λόγω της αυξανόμενης ζημιάς που προκαλεί. Οι ξενιστές του και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τον ανατολικό σκόρο καρπού, γι’ αυτό ενδέχεται να συγχέονται. Η ζημιά που προκαλεί σε κήπους οπωροφόρων και καλλιέργειες πυρηνόκαρπων τελευταία έχει ελαττωθεί. Η ανάπτυξη του εντόμου ενισχύεται από ξηρό και θερμό καιρό. Όταν το φθινόπωρο είναι ήπιο, τα έντομα εντοπίζονται ακόμα και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.


Συμπτώματα:



Στη ροδακινιά ο σκόρος διαχειμάζει με τη μορφή νεαρής κάμπιας. Οι κάμπιες προκαλούν βλάβες στις αρχές της άνοιξης (αρχή και μέσα Απρίλη) επειδή τρέφονται με τα μπουμπούκια και τους βλαστούς πριν σχηματίσουν νύμφες. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί μαραίνονται. Οι κάμπιες της καλοκαιρινής γενιάς διατρυπούν τον καρπό και μασώντας σχηματίζουν μια σήραγγα μέχρι τον πυρήνα. Η διαδικασία ωρίμανσης του πράσινου καρπού επιταχύνεται. Πάνω στον καρπό θα δούμε μελίτωμα, περιττώματα και υπολείμματα μάσησης. Οι καρποί πέφτουν ή σαπίζουν λόγω της δευτερεύουσας παθογένειας.




Κύκλος ασθένειας:
Στην Ουγγαρία αναπτύσσονται τρεις γενιές, σπάνια και μια ακόμη ατελής, αν ο καιρός είναι ευνοϊκός το φθινόπωρο. Η Anarsia lineatella διαχειμάζει με μορφή κάμπιας σταδίων  L3-L4 σε μια μικρή οπή κλεισμένη με ιστό στα μικρά κλαδάκια. Σπάνια τρυπά μπουμπούκια. Οι κάμπιες εγκαταλείπουν το καταφύγιό τους και σχηματίζουν τρεφόμενες νύμφες σε κουκούλια. Στα μέσα του Μάη εμφανίζονται τα πρώτα ολοκληρωμένα έντομα. Τα αυγά εναποτίθενται ένα ένα στο πάνω μέρος των φύλλων, σε καρπούς και νεύρα. Τα έντομα της θερινής γενιάς ωριμάζουν τον Ιούλιο. Η παραγωγή αυγών την εποχή εκείνη, είναι πολύ σημαντική. Οι κάμπιες εκκολάπτονται σε 5-10 μέρες και προκαλούν ζημιά στους καρπούς. Τα έντομα της φθινοπωρινής γενιάς εναποθέτουν ελάχιστα αυγά. Οι εκκολαπτόμενες κάμπιες κινούνται κάτω από το φλοιό και ετοιμάζουν ένα τόπο  για να διαχειμάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου