Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Πέλλας και Ημαθίας: Δυσβάσταχτο χαράτσι το ύψος των εισφορών για εποχιακή εργασία πολιτών τρίτων χωρών .


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Πέλλας και Ημαθίας έστειλε επιστολή, προς το Διοικητή του ΟΓΑ και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στην οποία αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για εποχιακή εργασία πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στην αγροτική οικονομία. Όπως αναφέρουν, το ύψος των εισφορών ανέρχεται στα 1034,74 € ανά εργαζόμενο το εξάμηνο και μάλιστα αυτό θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά από τον εργοδότη. Αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα για το παράβολο στο δήμο, την εγγυητική στην τράπεζα και τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτήσεων τότε το ποσό αγγίζει τα 1300 € ανά εργαζόμενο. Το ποσό αυτό το θεωρούν «ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι στις πλάτες των Ελλήνων αγροτών».

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή οι αγρότες - παραγωγοί του νομού Πέλλας σας κάνουμε γνωστή την έντονη αντίδραση μας προς την εγκύκλιο που εκδώσατε σχετικά με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για εποχιακή εργασία πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στην αγροτική οικονομία.
Το ύψος των εισφορών σύμφωνα με την Αριθ. πρωτ. 7395/17/2/2012 εγκύκλιο σας ανέρχεται στα 1034,74 € ανά εργαζόμενο το εξάμηνο και μάλιστα αυτό θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά από τον εργοδότη. Αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα για το παράβολο στο δήμο, την εγγυητική στην τράπεζα και τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτήσεων τότε το ποσό αγγίζει τα 1300 € ανά εργαζόμενο.
Στις ήδη αργοπορημένες (για μία ακόμα χρονιά) διαδικασίες και εν αναμονή της ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας των μετακλήσεων έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι στις πλάτες των ελλήνων αγροτών.
Η περιοχή του νομού Πέλλας και των όμορων Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι από την φύση της μια περιοχή που οι καλλιέργειες της είναι εντάσεως εργασίας και κεφαλαίου. Τα αγροτικά της προϊόντα είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικά και προσδίδουν προστιθέμενη αξία λόγω της ποιότητας και της επεξεργασίας που τους γίνονται.
Με πρώτο στη σειρά το Σπαράγγι που η συγκομιδή του πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και στη συνέχεια τα Κεράσια, τα Βερίκοκα, τα Ροδάκινα, τα Νεκταρίνια, τα Βιομηχανικά Ροδάκινα και τέλος τα Αχλάδια, τα Δαμάσκηνα τα Μήλα και τα Ακτινίδια, αλλά και τα Υπαίθρια Κηπευτικά και τα Κηπευτικά Θερμοκηπίου οι περιοχές που σας προαναφέραμε απασχολούν εκατοντάδες μετακλητούς εργάτες γης που συντελούν στην παραγωγική διαδικασία σε πολλή μεγάλο βαθμό. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι θα σταματήσει η παραγωγή και ιδιαίτερα η συγκομιδή χωρίς τους εργάτες γης.
Για το λόγο αυτό ζητάμε το δυσβάσταχτο αυτό ποσό να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ και να ξεκινήσουν επιτέλους οι ούτως ή άλλως αργοπορημένες διαδικασίες μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πέρυσι.
Περιμένουμε άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημα μας».

Για τους αγρότες,
Η συντονιστική επιτροπή αγροτικών συλλόγων

Πηγή:



http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=71033












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου