Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο τα δενδρύλλια εσπεριδοειδών.


Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε διάφορους νομούς της Ελλάδας η καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών, τριστέτσα, ωστόσο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας από τις μέχρι στιγμής επισκοπήσεις που γίνονται στα δείγματα που στέλνονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας.


Αυτό ανακοινώνει το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τονίζοντας βέβαια στους παραγωγούς να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια, αν αυτά δεν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ιδιαίτερα δεν αν τα δενδρύλλια προέρχονται από περιοχές στις οποίες έχει εμφανιστεί η τριστέτσα (πχ. Κόρινθος, Λακωνία).

Η έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και είναι πιο σίγουρη η καθαρότητα των δενδρυλλίων που διακινεί. Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης επισημαίνουν στους καλλιεργητές ότι η εγκατάσταση νέων ή επανεμβολιαζόμενων  φυτειών εσπεριδοειδών χωρίς την ενημέρωση της υπηρεσίας συνιστά παράνομη ενέργεια που εγκυμονεί κίνδυνο εισόδου και εξάπλωσης του ιού στον νόμο.

Πηγή:  

http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/77944/mono-me-futougeionomiko-diavatirio-ta-dendrullia-esperidoeidon-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου