Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Νέος "εχθρός" για τα φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ το σχιστολιθικό αέριο.


Ένα νέο εμπόδιο φαίνεται πώς προστίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταστήσουν την ηλιακή ενέργεια ανταγωνιστική με παραδοσιακά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.
Πρόκειται για τη νέα μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου μέσω υδραυλικής διάρρηξης (διεθνώς γνωστή ως “fracking”), η οποία, αν και αμφιλεγόμενη μέθοδος, έχει καταστήσει δυνατή την εξόρυξη φυσικού αερίου το οποίο είναι εγκλωβισμένο σε μεγάλο βάθος, σε στρώματα σχιστολίθου, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως σχιστολιθικό αέριο.
Με αυτό τον τρόπο, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ τείνει να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην τάση των μεγάλων βιομηχανιών  να «σπεύδουν», όπως
χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, να οικοδομήσουν μονάδες φυσικού αερίου, με στόχο τη φθηνή παραγωγή ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών τους.
Όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Marcellus Shale Coalition, Kathryn Klaber, πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση προσφοράς και ζήτησης.
Η προσφορά φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ η ζήτηση δεν έχει προλάβει ακόμα να αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών, εξηγεί.
Σημειώνεται, ότι από το 2005 οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αυξήσουν το παραγόμενο αέριο κατά 30% κάνοντας χρήση της υδραυλικής διάρρηξης.
Η νέα αυτή μέθοδος έρχεται να προστεθεί σε μία περίοδο που οι ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών έχουν πάψει να εκφράζονται, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης του κλάδου, με βασικά χαρακτηριστικά την έλλειψη χρηματοδότησης και τη μείωση των επιδοτήσεων.
Ο Ralph Romero, αναλυτής της Black & Veatch, δηλώνει ότι χωρίς τις επιδοτήσεις η ηλιακή ενέργεια δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά καύσιμα. Όπως δήλωσε ο Romero, οι μοναδικές περιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να πούμε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ανταγωνιστικά είναι για περιοχές όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει υψηλό κόστος, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, όπου τα τελευταία χρόνια, δεδομένου και του στόχου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1/3 από ΑΠΕ έως το 2020, παρατηρείται «έκρηξη» ηλιακής ενέργειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η χρήση της υδραυλικής διάρρηξης με σκοπό την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου εγείρει σημαντικές ανησυχίες περιβαλλοντικής φύσεως μεταξύ του κοινού, με τη μόλυνση των υδάτων και τις συνακόλουθες επιπτώσεις για την υγεία να κυριαρχούν μεταξύ αυτών.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου