Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για τα φυτοφάρμακα.

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα το πολυαναμενόμενο σχεδίου νόμου του ΥπΑΑΤ, με θέμα «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην Αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». Επίσης, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο. Πρόκειται για τελική διαδικασία πριν το ν/σ οδηγηθεί προς ψήφιση. Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Με το ν/σ προωθείται η μεταφορά του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο και η θέσπιση συμπληρωματικών εθνικών μέτρων πολιτικής που εξορθολογίζουν τη χρήση των φυτοπροστατευτικών.


Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
Η εναρμόνιση της Εθνικής μας νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο στον τομέα της αδειοδότησης των γεωργικών φαρμάκων και της ορθολογικής τους χρήσης
Η θέσπιση συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων και κανόνων για την αδειοδότηση των γεωργικών φαρμάκων
Η θέσπιση προσδιορισμένων παραμέτρων διακίνησης και διάθεσης των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά
Η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στα πλαίσια στρατηγικών ολοκληρωμένης καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών και του περιορισμού των κινδύνων για το χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον
Η θέσπιση και εφαρμογή διαδικασιών ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα και αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων
Η εισαγωγή ρυθμίσεων σχετικά με την καταγραφή και ιχνηλασιμότητα των γεωργικών φαρμάκων
Η τήρηση στατιστικών στοιχείων για την εισαγωγή, διακίνηση και χρήση των γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας
Η θέσπιση Εθνικού Συνταγολογίου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και των όρων και προϋποθέσεων συνταγογράφησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου