Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μαζί με τη συνδεδεμένη βάμβακος θα εξοφληθούν και οι εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης .


Την ολοκλήρωση των ελέγχων οι οποίοι αυτό το διάστημα διενεργούνται για την προγραμματισμένη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι αναμένουν οι εναπομείναντες παραγωγοί που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό αριθμό παραγωγών (περίπου στους 10.000 με 12.000) σε σχέση με τους περίπου 700.098 που έλαβαν την εξόφληση των 1.004.772.619 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τους ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ, η πληρωμή για τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ την περίοδο εκείνη με πιθανότερη ημερομηνία τις αρχές Μαρτίου, θα δοθεί και η συνδεδεμένη βάμβακος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περισσότερες περιπτώσεις παραγωγών που περιμένουν ακόμα τα χρήματα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης είναι σε βαμβακοπαραγωγικές περιοχές.


Στις περιοχές αυτές έχουν προκύψει πολλά λάθη στους τηλεσκοπικούς ελέγχους τα οποία χρήζουν την διενέργεια διασταύρωσης.

Συνδεδεμένη

Να σημειωθεί ότι για εκείνο που καταβάλει προσπάθεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ, (διότι φέτος είναι αυξημένες οι εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στο βαμβάκι λόγω των καλών τιμών των δύο τελευταίων ετών), είναι από τη συνδεδεμένη ενίσχυση να αποκλειστούν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα το στοίχημα είναι να «πιαστούν» όσοι δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιεργούν βαμβάκι.
Τέλος, όσον αφορά την ανησυχία πολλών αγροτών σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά πάνω από 50.000 παραγωγούς, πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης του ποσού.
Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς, την καλή δουλειά που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ – λίγο πριν τις γιορτές – η οποία είχε σαν κατάληξη την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, τότε οι αγρότες έχουν ένα καλό λόγο να ελπίζουν σε ένα ανάλογα καλό αποτέλεσμα παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου