Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πτωτική η παραγωγή φρούτων στην Ελλάδα.


Σε ανοδικό κανάλι κινήθηκε η ευρωπαϊκή παραγωγή σε μήλα, αχλάδια και σταφύλια το 2011 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, σε πρόσφατη έκθεσή του.


Διαβάστε ακόμα
Περισσότερα αποξηραμένα φρούτα θέλουν οι Ευρωπαίοι
Ελαφρά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή των μήλων και των αχλαδιών για τη χώρα μας όπως προβλέπει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας σε πρόσφατη έκθεση του, σε αντίθεση με το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. όπου αναμένεται αύξηση. Σημαντικότερη είναι η πτώση στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, μια κατηγορία όπου η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση
στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Η ελληνική παραγωγή αχλαδιών αναμένεται μειωμένη κατά 13%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών την περασμένη άνοιξη, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται υψηλότερη κατά 12%.
Η ελληνική σοδειά υπολογίζεται στους 47.000 τόνους, μειωμένη κατά 7.000 τόνους σε σχέση με την περσινή συγκομιδή, ενώ είναι υψηλότερη κατά 4.000 τόνους από την πολύ χαμηλή σοδειά του 2009.
Σταθερή διατηρήθηκε η παραγωγή σταφυλιών στην Ευρώπη φέτος, στους 1.900 τόνους, αφού η υψηλή παραγωγή της Ισπανίας αντισταθμίστηκε από τη μικρότερη σοδειά στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ε.Ε., ωστόσο το μερίδιό της είναι μικρότερο από 10%, αφού η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το 70% του προϊόντος.
Μικρή μείωση κατά 4% αναμένεται να σημειώσει η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011. Οι ποικιλίες που ζητά κυρίως η ευρωπαϊκή αγορά είναι περίπου 25. Από αυτές η Golden Delicious κυριαρχεί στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, η Elstar στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούτο μερίδιο νέων ποικιλιών όπως Pink Lady, Kanzi, Rubens και Tentation.
Όσον αφορά τα αποθέματα μήλων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), διαμορφώνονται στις 210.000 τόνους, σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν 287.000 τόνοι.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου