Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ροδακινόπιτα με αμύγδαλα




Αυτή την εποχή  βρίσκω τα καλύτερα ροδάκινα, ώριμα, ζουμερά, μοσχομυριστά. Με γλυκιά και ελαφρώς τραγανή σάρκα είναι αληθινός πειρασμός!!!
Όπως πάντα αγόρασα περισσότερα από όσα μπορούσαμε να φάμε σε 3-4 ημέρες και τα έβλεπα να μαραίνονται και να σουφρώνουν τα καημένα και στο μυαλό μου όλο και στριφογύριζε καταρχήν η ιδέα μια ωραία υπόξινης μαρμέλαδας
Ο ανιψιός μου όμως είχε μια διαφορετική ιδέα για την αξιοποίηση τους
Έτσι εντελώς αφηρημένα πέταξε την ιδέα
Θεία δεν τα κάνουμε μια ωραία ροδακινόπιτακαλό ακουγόταν κι πιάσαμε αμέσως δουλειά.
Καταρχήν ανοίξαμε διάφορα βιβλία και ρετσέτες και περιοδικά μαγειρικής μέχρι που βρήκαμε την κατάλληλη συνταγή
Προθερμάναμε  τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Και είμαστε έτοιμοι για δράση
Στο  μίξερ ρίχνομε  μισό λεμόνι ολόκληρο, μαζί με την φλούδα και το ψιλοκόβομε. Προσθέτομε  300 γρ. βούτυρο, 250 γρ. ζάχαρη και συνεχίζομε να δουλεύομε το μίγμα. Μόλις αφρατέψει  Ρίχνομε ένα ένα τα αυγούλακια  (δουλειά που κάνει ο μικρός και πολύ το χαίρεται), το σύνολο βάλαμε τρία.
Η ρετσέτα έλεγε τώρα  230 γρ. ψιλοτριμμένο λευκό αμύγδαλο, 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό και τελευταίο 100 γρ. αλεύρι, ανακατεμένο με ένα κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Δουλεύομε το μίγμα για 2-3 λεπτά ακόμα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Παίρνομε ένα στρογγυλό ταψάκι περίπου 26-30 εκ. και το βουτυρώνομε γενναιόδωρα (επίσης δουλειά του ανιψιού). Αδειάζομε το μίγμα μέσα και το μετακινούμε απαλά έτσι που να στρώσει η επιφάνεια του.
Καθαρίζομε τα ροδάκινα,  τα κόβουμε  σε μεγάλα κομμάτια και τα στρώνομε στην επιφάνεια με την κήλη μεριά προς τα πάνω Πασπαλίζομε με λίγη ξανθή ζάχαρη και λίγο  ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.
Βάζομε στον φούρνο και ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι το μαχαιράκι που θα βάλομε στο κέντρο να βγει  καθαρό.
Με τα δόντια τον κράτησα τον μικρό, για να την αφήσομε να κρυώσει λίγο, να κόψομε δύο λαχταριστά κομμάτια, να βάλομε και από μια μπάλα παγωτό βανίλια δίπλα και να την απολαύσουμε. 


ΠΗΓΗ:mirssini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου