Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

οι νέοι προτιμούν το καφενείο απο το χωράφι


Η ανεργία, συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, δεν φαίνεται να πτοεί τους νέους της περιφέρειας, οι οποίοι προτιμούν να συχνάζουν στα καφενεία της περιοχής τους, παρά να εργαστούν στις αγροτικές καλλιέργειες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και φέτος ο αριθμός των μετακλητών αλλοδαπών που θα έρθουν σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας για να εργαστούν στη συγκομιδή των ροδάκινων και των σπαραγγιών είναι αυξημένος.

Οι αλλοδαποί εργάτες γης προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την εκεί ελληνική πρεσβεία έχει ζητηθεί η μετάκληση περίπου 15.000 εργατών από την ευρύτερη περιοχή των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, αριθμός μεγαλύτερος του περσινού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αλβανών εργατών γης που ζήτησε η Ημαθία είναι κατά τι μεγαλύτερος από πέρυσι. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν μετακληθεί στην Ημαθία 6.800 αλλοδαποί εργάτες γης (είχαν ζητηθεί 7.600). Ως τώρα έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο η μετάκληση 3.000 εργατών γης (σχεδόν όλοι Αλβανοί). Έπονται και άλλες μετακλήσεις εποχικών εργατών μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ημαθία ζήτησε φέτος περισσότερους εργάτες.
Στην Πέλλα οι εργάτες γης που θα μετακληθούν φέτος (οι περισσότεροι από την Αλβανία) υπολογίζονται περίπου στους 6.000. Μικρότερος θα είναι ο αριθμός στην Πιερία, καθώς στον νομό καλλιεργούνται πλέον λιγότερα στρέμματα καπνού, ενώ δεν υπάρχουν καλλιέργειες ροδάκινων και σπαραγγιών.

ΠΗΓΗ: prezatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου