Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Τάρτα σφολιάτας με ροδάκινα

Συστατικά
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 πακετάκι ΒΙΤΑΜ
- 2 κουταλιές κρύο νερό
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι μπέικιν
- 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ, για το άλειμμα του ταψιού
- 1 αβγό, για το άλειμμα της σφολιάτας




Για τη γέμιση:- 5 ροδάκινα
- 2 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. ζάχαρη

Οδηγίες
Για τη σφολιάτα:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μαζί, έως ότου γίνουν μια σφιχτή και λεία.

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον πλάστη, στις διαστάσεις του ταψιού, φροντίζοντας όμως να προεξέχει περίπου 2 πόντους από το ταψί. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με ΒΙΤΑΜ και βάζουμε μέσα το φύλλο.

Ετοιμάζουμε τη γέμισηΣε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει το μείγμα να δένει ρίχνουμε τα ροδάκινα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες. Αφού καραμελώσουν, βγάζουμε τις λεπτοκομμένες φέτες με προσοχή, για να μην σπάσουν και τις βάζουμε σε μια πιατέλα με μια σχάρα από πάνω, για να φύγει το περιττό σιρόπι. Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν οι φέτες ροδάκινου, τις στρώνουμε ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού με τη σφολιάτα δημιουργώντας έναν κύκλο, συνεχίζουμε να στρώνουμε προς τα έξω για να καλυφθεί όλη η βάση της σφολιάτας.

Τυλίγουμε τις άκρες της σφολιάτας που προεξέχουν προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε γύρω γύρω τη σφολιάτα με το αβγό, χτυπημένο και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα.Ψήνουμε τη σφολιάτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Αφού ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρουμε με φρέσκα βατόμουρα.

Συμβουλή
Μπορούμε στη γέμιση να χρησιμοποιήσουμε μήλα αντί ροδάκινα, να περιχύσουμε με λίγο μέλι και να προσθέσουμε ψιλοκομμένα καρύδια.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

Πηγή: elfrut.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου