Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Δεν εγκρίθηκαν τα δάνεια για το βιομηχανικό ροδάκινο

Σκόνταψε πάλι η εξόφληση των παραγωγών ροδάκινου, καθώς την περασμένη Τετάρτη η αρμόδια διεύθυνση (Δ25) στο Γενικό Λογιστήριο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της στις Εγγυήσεις του Δημοσίου προς τη μεταποιητική βιομηχανία. Οι λόγοι της άρνησης παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση, πιθανώς και εντός της εβδομάδος. Το ζήτημα είναι ότι μ’ αυτή την κωλυσιεργία η ΑΤΕbank παραμένει κλειστή για τους βιομήχανους του κλάδου, οι οποίοι με τη σειρά τους καθυστερούν εδώ και μήνες την πληρωμή των παραγωγών. Το συνολικό ποσό που μένει ανεξόφλητο και αφορά 7 μεταποιητικές μονάδες κομπόστας και χυμού, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, υπολογίζεται περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ ζητά η βιομηχανία Venus, περί τα 2 εκατ. ευρώ προορίζονται για την KONEΞ, ενώ μικρότερα ποσά ζητούν οι Alberta (χυμοποιία), Φίλιππος, Ρουσσόπουλος, Κωνσταντινίδης και Κοβίτα.


Κλείνοντας αυτό το θέμα, οι συντελεστές του κλάδου αισιοδοξούν ότι η εικόνα αγοράς τη νέα χρονιά θα είναι σημαντικά βελτιωμένη, τουλάχιστον σε σχέση μ’ αυτές που γνώρισε το προϊόν την τελευταία τριετία.

Τα αποθέματα τόσο σε κομπόστα, όσο και σε χυμό, έχουν εξαντληθεί και η διεθνής ζήτηση για τα μεταποιημένα προϊόντα ροδάκινου μοιάζει να είναι αυξημένη. Ίσως δεν είναι στιγμή να γίνει λόγος για τις τιμές που θα ισχύσουν τη νέα χρονιά, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε να απορροφηθεί στο σύνολό της η φετινή παραγωγή. Σημειωτέον ότι στα κτήματα τα πράγματα εξελίσσονται καλά μέχρι στιγμής και οι παραγωγοί δείχνουν να έχουν ανακτήσει το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπραγματευτική ομάδα που συνέστησαν για πρώτη φορά φέτος οι καλλιεργητές, προκειμένου να υπάρχει επίσημος συνομιλητής από την πλευρά τους στις συζητήσεις με τη βιομηχανία.

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βιομήχανοι δείχνουν μια κάποια επιφύλαξη για το «βάθος» αυτής της διαπραγμάτευσης και ήδη έχουν αποστείλει έγγραφο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία ζητούν να μάθουν σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί εναρμονισμένη πρακτική, όπως συνέβη παλιότερα! Την ίδια ώρα, μεγάλη αγωνία των μεταποιητών παραμένει η πλημμελής χρηματοδότηση του κλάδου.

Πηγή: ΠΕΛΛΑ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου