Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ροδάκινα: Εξαιρετική χρονιά μόνο για τα επιτραπέζια

Εξαιρετική ήταν η φετινή χρονιά για τα επιτραπέζια ροδάκινα, εν αντιθέσει με τα συμπύρηνα που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική.

Οι εξαγωγές των επιτραπέζιων έφθασαν τους 32.300 τόννους εκ των οποίων οι 16.254 τ. ήταν στη Ρωσία. Ακολουθούν: Ουκρανία 7.194τ., Μολδαβία 4.250, FYROM 1.638τ., Βουλγαρία 1.222τ., Τσεχία 870 τ., Λευκορωσία 668τ., Πολωνία 416τ., Τουρκία 188τ., Αλβανία 161τ., Λετονία 130τ., Γερμανία 6τ. κλπ.


Οι τιμές αγγίζουν αυτές του 2008 που θεωρείται η καλύτερη χρονιά, ενώ σε σχέση με πέρισυ αυξημένες κατά 20% (με βάση τις μοναδικές που ανακοινώθηκαν από τον Α.Σ.Ν.).

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς οι πρόεδροι των δύο συν/σμών μας ΑΣΝ και ΑΣΕΠΟΠ κ.κ. Ταμπακιάρης και Πασχούλας μάς είπαν τα εξής:

-  ΤΑΜΠΑΚΙΑΡΗΣ:  Η χρονιά ήταν από τις άριστες για το επιτραπέζιο ροδάκινο. Οι αγορές πήγαν πάρα πολύ καλά. Στο ξεκίνημα η ελληνική αγορά δεν είχε μεγάλη ζήτηση εν αντιθέσει με τη ρωσική. Στις 25 Ιουλίου όμως που σταμάτησε το ενδιαφέρον για εξαγωγή, άρχισε από την ελληνική αγορά.  Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο σύνολο του επιτραπέζιου ροδάκινα από το ξεκίνημα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει λίγο η ζήτηση στην εσωτερική αγορά, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικές. Σε γενικές γραμμές ήταν μια εξαιρετική χρονιά, άσχετα αν αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στις εξαγωγές λόγω της έλλειψης καρτών διέλευσης των ξένων φορτηγών, αλλά καταφέραμε να διεκπεραιώσουμε τις εξαγωγές και να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα φέρνοντας ένα καλό αποτέλεσμα στη τζέπη του παραγωγού.

-  ΠΑΣΧΟΥΛΑΣ: Οι αρνητικές συγκυρίες της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως και στην χώρα μας , έδειχναν μια δύσκολη χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο. Η χρονιά ξεκίνησε με μία πίεση στην κυριότερη ποικιλία της περιοχής, την Σπρίνγκ Κρέστ όπως γίνεται κάθε χρόνο. Όμως από τη μια η απουσία μεγάλου ανταγωνισμού από Ισπανία και Ιταλία, από την άλλη οι  καλές συνεργασίες βοήθησαν να ξεπεραστεί η πίεση αυτή. Από εκεί και πέρα η χρονιά συνεχίστηκε με κανονικούς ρυθμούς όσον αφορά την εξαγωγή και την εσωτερική αγορά χωρίς πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εξαγωγές για Ρωσία κυρίως, για την ποικιλία Φαγιέτ. Στα συμπύρηνα ροδάκινα, εν αντίθεση με τα επιτραπέζια η κατάσταση είναι πολύ  δύσκολη, με αδυναμία απορρόφησης από τις βιομηχανίες.

Πηγή: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου