Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Σε εγρήγορση για πιθανό χαλάζι.


Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που διανύουμε, σύμφωνα με τις κλιματικές στατιστικές, είναι από τις πλέον επικίνδυνες εποχές για χαλαζοπτώσεις. Τα σύννεφα που ρίχνουν χαλάζι είναι ογκώδη σκούρα σε χαμηλό ύψος και ονομάζονται «σωρειτομελανίες».


Με το χαλάζι πλήττονται όλες σχεδόν οι καλλιέργειες, όμως αυτή την εποχή πολλές ζημιές παθαίνουν τα υπαίθρια κηπευτικά, το αμπέλι και τα οπωροφόρα δένδρα. Οι μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές προξενούνται σε καρπούς λίγο πριν από τη συγκομιδή, όπως σταφύλια, μήλα, αχλάδια και λοιπές οπώρες. Οι καλλιέργειες που είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας πρέπει να προστατεύονται από το χαλάζι. Το πλέον διαδεδομένο μέσο είναι τα αντιχαλαζικά δύχτια και ο καλλιεργητής θα πρέπει να υπολογίσει αν τον συμφέρει
οικονομικά να επενδύσει σε αντιχαλαζική προστασία με τα παραπάνω δύχτια. Σε περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένες αρκετές ευπαθείς καλλιέργειες, όπως δενδρώδεις και υπαίθρια κηπευτικά θα πρέπει να αναπτυχθεί συλλογικό αντιχαλαζικό σύστημα.
Αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση, εκτός από τη δήλωση στον ΕΛΓΑ, οι καλλιεργητές θα πρέπει να προβούν σε ψεκασμό των φυτών με χαλκούχο σκεύασμα. Αν η καλλιέργεια είναι ευαίσθητη στο χαλκό τότε θα επιλεγεί άλλο κατάλληλο σκεύασμα. Να ληφθεί υπόψη η πιθανή ημερομηνία συλλογής των καρπών ώστε η επέμβαση να έχει την επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια σχετικά με τα υπολείμματα.

Εμμανουηλίδης Ηλίας


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου