Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Περιθώρια βελτίωσης των τιμών βλέπουν οι βιομηχανίες κομπόστας.


Με προϋποθέσεις για μια χρονιά που θα ξεκολλήσει τις τιμές παραγωγού από τα 25 λεπτά το κιλό και θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για το βιομηχανικό ροδάκινο ξεκίνησε η φετινή σεζόν.


Αν και τα πράγματα δεν θα ξεκαθαρίσουν πριν φτάσουμε στην αιχμή της περιόδου συγκομιδής, που είναι μεταξύ 10 και 25 Αυγούστου, η αρχική πρόθεση των βιομηχανιών να απορροφήσουν όλη την παραγωγή, δείχνει ότι στην περίπτωση που δεν φτάσουν τα κιλά, οι κονσερβοποιίες θα ανταγωνιστούν για τις όψιμες ποσότητες, προσφέροντας υψηλότερες τιμές.

Βέβαια, το ροδάκινο είναι ευπαθές προϊόν και δεν μπορεί να αποθηκευθεί από τον παραγωγό, οπότε οι «τυχεροί» θα είναι οι όψιμοι παραγωγοί της βόρειας Πέλλας και του Αμυνταίου. Τυχερές αναμένεται να είναι φέτος και οι αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες κομπόστας, αφού η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ τις καθιστά πολύ περισσότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με την Καλιφόρνια και την Κίνα. Αντιφατικό είναι το γεγονός ότι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη 24 Ιουλίου, δεν ανέδειξε τα θετικά αυτά στοιχεία της αγοράς και περιορίστηκε στο σχολιασμό των δημοσιευμάτων της Agrenda για τα περιβόητα «στέκια» και σε υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων, που προκαλεί το ημιπαράνομο καθεστώς λειτουργίας, την… επόμενη χρονιά.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσότητες στα ίδια επίπεδα με το 2011, όταν τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν συνολική παραγωγή 364.000 τόνων.
Στο παιχνίδι της διεκδίκησης μπαίνει φέτος και η Ασπίς, που θα παρασκευάσει κομπόστα για πρώτη φορά, οπότε συνολικά 16 βιομηχανίες θα λειτουργήσουν το 2012 (αναλυτικό ρεπορτάζ για τον κλάδο στη σελ. 39). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 24ης Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι στην τσέπη του παραγωγού θα καταλήξουν 3-4 λεπτά το κιλό λιγότερα, ανάλογα με τις κρατήσεις των Οργανώσεων (ομάδες και συνεταιρισμοί) και ανάλογα με τις προμήθειες των «μεσιτών» που έχουν στήσει τα στέκια τους σε Ημαθία και Πέλλα.

Παράταση ζωής για τα «στέκια» της ντροπής

Την επόμενη χρονιά θα γίνει πιο έγκαιρη προετοιμασία για την καλύτερη διακίνηση, εμπορία και μεταποίηση του συμπύρηνου ροδάκινου διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όσοι πιστεύουν στην υγιή διάρθρωση της αγοράς, συμφώνησαν ότι για την τήρηση της νομιμότητας στα στέκια θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για το αν αναγράφονται στα τιμολόγια παραλαβής οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό, διότι το φαινόμενο των «ανοιχτών τιμών» και των προκαταβολών προκαλεί στρεβλώσεις.
Εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο γενικός γραμματέας Μόσχος Κορασίδης, εκπρόσωποι Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου, ο εκπρόσωπος των μη μελών της ΕΚΕ κ. Καράμπελας, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ Βασίλης Γαλάνης και ο πρόεδρος της Venus Growers Θεολόγης Καραΐνδρος.


Αλεξανδρής Πέτρος

Πηγή:www.agronews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου