Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οδηγίες από τους ειδικούς για την προστασία των πυρηνόκαρπων.


Συχνούς ελέγχους στις καλλιέργειες και ψεκασμούς, όπου απαιτηθεί, συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών και εντομολογικού ασθενειών στις ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, κερασιές, δαμασκηνιές.


Ο βροχερός και υγρός καιρός που επικράτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ευνόησε ιδιαίτερα την ασθένεια του κορύνεου στα πυρηνόκαρπα.

Αναλυτικότερα, για την κάθε ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν:

ΚΟΡΥΝΕΟ
Ο μύκητας προσβάλει φύλλα, καρπούς και βλαστούς της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, κερασιάς και δαμασκηνιάς, προκαλώντας καφέ κηλιδώσεις φύλλων οι οποίες στη συνέχεια γίνονται τρύπες (σύμπτωμα «τρύπες από σκάγια») ή συνενώνονται και σχίζονται , κηλιδώσεις καρπών και έλκη στους βλαστούς. Οι ιστοί του φυτού είναι ευπαθείς σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο μετά την πτώση των πετάλων και επανάληψη  ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση – εξέλιξη της ασθένειας.

ΩΪΔΙΟ
Ο μύκητας που προσβάλει φύλλα, τρυφερούς βλαστούς, άνθη και καρπούς σε ροδακινιές και βερικοκιές ευνοείται από την άνοδο των θερμοκρασιών.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση λευκού εξανθήματος στις προσβεβλημένες επιφάνειες που στην συνέχεια νεκρώνονται.
Η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών από το παθογόνο φθάνει μέχρι τη σκλήρυνση του πυρήνα και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των βλαστών.
Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο σκεύασμα.
Εφόσον επικρατεί ξηρός καιρός με ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της περιόδου ευαισθησίας.

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ
Ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα συνιστώνται και σε ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, κερασιές και δαμασκηνιές που διαπιστώνεται προσβολή

ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ
Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τους καρπούς της κερασιάς, στο στάδιο κατά την  αλλαγή του χρώματος. Στις πρώιμες ποικιλίες συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και (όπου αυτό είναι αναγκαίο) να γίνονται τις απογευματινές ώρες, τονίζουν ιδιαίτερα οι ειδικοί.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου