Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Την καταγωγή ενός βακτηρίου που καταστρέφει τα ακτινίδια ανακάλυψαν Ιταλοί και Αμερικάνοι επιστήμονες.



Την ύπαρξη ενός βακτηρίου που καταστρέφει τα ακτινίδια, το οποίο όπως όλα δείχνουν προέρχεται από τη Κίνα ταυτοποίησαν Ιταλοί και Αμερικάνοι επιστήμονες. Η ασθένεια, γνωστή ως «καρκίνωμα του ακτινίδιου» εμφανίστηκε στην Ιταλία το 2008, και εξαφάνισε οπωρώνες σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό PLoS ONE.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδα seeddaily.com: Ο ένοχος είναι ένα βακτήριο, το «Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA)», το οποίο προκαλεί κόκκινη ή λευκή βλέννα που στάζει από τους βλαστούς ή τα κλαδιά του φυτού, και σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτά πεθαίνουν.



Ο αναπληρωτής καθηγητής, Boris Vinatzer, από το Virginia Tech, και ο Giorgio Balestra του Πανεπιστημίου της Tuscia στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια από την Κίνα, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία ήταν σχεδόν πανομοιότυπα.
Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το βακτήριο εισήχθη από την Κίνα στην Ιταλία πρώτα, και στη συνέχεια από την Κίνα στην Νέα Ζηλανδία, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε το 2010.
«Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σταματήσουμε την εξάπλωση των βακτηρίων, όπως η επιθετική PSA, είναι να γνωρίζουμε πού προέρχονται και πώς έχουν εξαπλωθεί», δήλωσε ο Balestra.
«Τώρα που γνωρίζουμε, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα βακτήρια ώστε να μη προκαλέσουν άλλη τόσο μεγάλη ζημιά στο μέλλον».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου