Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θολό τοπίο η νέα σεζόν για το ροδάκινο.


Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών των επιτραπέζιων ροδάκινων και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προϊόν υψηλής ποιότητας και ικανοποιητική παραγωγή που θα φτάσει τους 225.000 τόνους, αυξημένη κατά 10.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι.


Η παραγωγή είναι για λίγες ημέρες οψιμότερη από το φυσιολογικό και η ημερομηνία εισόδου των ανταγωνιστών μας στις αγορές αναμένεται να καθορίσει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών.
Όσον αφορά τις τιμές, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, ενώ
παραγωγοί και έμποροι εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στις εξαγωγές και κυρίως στη ρωσική αγορά. Οι καλλιεργητές έρχονται από μια πολύ κακή χρονιά, με μικρή παραγωγή, μειωμένες τιμές ακόμα και κατά 40%, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας) και περιορισμένη εμπορία και ευελπιστούν φέτος να ρεφάρουν.
Όσον αφορά το βιομηχανικό ροδάκινο, οι καρποί βρίσκονται ακόμα σε νεαρό στάδιο και αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί πραγματοποιούν αραίωση. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις των κονσερβοποιιών και των παραγωγών δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει σοβαρά. Οι βιομήχανοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και στην εξόφληση των παραγωγών από το 2011. Τα αποθέματα κομπόστας έχουν αυξηθεί κατά 500.000-600.000 χαρτοκιβώτια του κιλού σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας συνολικά τους 3,5 εκατ., ωστόσο η ποσότητα αυτή δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη νέα χρονιά, όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής της ΑΛΜΜΕ κ. Γιαννακάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή παραγωγού για το βιομηχανικό ροδάκινο την περσινή χρονιά ξεκίνησε στα 25 λεπτά και έφτασε σταδιακά μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προς το τέλος της σεζόν άγγιξε ακόμα και τα 35 λεπτά το κιλό.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου