Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Βακτηριακό κάψιμο χτυπά αχλαδιές στην Κρήτη.


Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες αχλαδιάς του Κρουσώνα, της Δαμάστας και του Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη έχουν προκαλέσει οι προσβολές από το βακτηριακό κάψιμο σύμφωνα με τους αρμόδιους γεωπόνους και τους καλλιεργητές.


Τα σχετικά δείγματα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πρόκειται για μία σημαντική ασθένεια που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη χώρα μας το 1984 και μεταφέρθηκε στην Κρήτη το 1985.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης, αλλά οι μέθοδοι αντιμετώπισης μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τους γεωπόνους, έχουν προσβληθεί καλλιέργειες των ποικιλιών «κοντούλα» και «κρυστάλλη».  Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι συναρμόδιες υπηρεσίες προγραμματίζουν να δώσουν οδηγίες στους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν, την κατάσταση.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου ήδη έχει δώσει συμβουλές στους παραγωγούς με το δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που έστειλε στις 8 Μαϊου.
Συγκεκριμένα, για το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς αναφέρει:
«Η αυξημένη σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της άνθησης σε συνδυασμό με  συνεχή επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών εκδήλωσαν την ασθένεια και διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές κυρίως σε αχλαδιές.
Συμπτώματα: μαύρισμα ανθέων, καρπιδίων, φύλλων και βλαστών που μοιάζουν σαν «κάψιμο από φωτιά».
Τα προσβεβλημένα τμήματα να αφαιρούνται μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκατοστών και να καταστρέφονται. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς κατά τις εργασίες αφαίρεσης με οινόπνευμα του εμπορίου. Να ακολουθήσει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα ή ΛΑΜΙΝΑΡΙΝ. Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Σε ορισμένες ποικιλίες υπάρχει κίνδυνος φυτοτοξικότητας».

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου