Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Εαρινή επιδρομή σε εσπεριδοειδή.


Την άνοιξη με το γλυκό καιρό αρκετά έντομα μπορούν να βλάψουν τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τη λεμονιά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τις λεμονιές και εφόσον διαπιστώνεται σοβαρή προσβολή από τους εχθρούς θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψεκασμούς με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα.


Ο ανθοτρήτης, Prays citri, είναι μια μικρή πεταλούδα που προσβάλλει κυρίως τη λεμονιά και την κιτριά. Στη χώρα μας διαχειμάζει ως προνύμφη, έχει τρεις γενεές το χρόνο και κάνει ζημιές στους οφθαλμούς, στα άνθη και στους καρπούς. Τα ενήλικα του ανθοτρήτη της γενεάς που διαχείμασε, εμφανίζονται τον Απρίλιο και ωοτοκούν συνήθως στα κλειστά άνθη. Οι προνύμφες μπαίνουν στο
εσωτερικό των ανθέων και κατατρώγουν όλα τα μέρη των ανθέων, στήμονες, ύπερο, πέταλα. Οι προνύμφες προσβάλλουν επίσης τα άνθη που έδεσαν και σχημάτισαν πολύ μικρούς καρπούς προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Νυμφώνονται ανάμεσα στα καταστρεμμένα άνθη τα οποία έχει συνδέσει με μετάξινα νήματα.
Ο θρίπας, Heliothrips haemorrhoidalis, προσβάλλει τα εσπεριδοειδή αλλά και άλλα οπωροφόρα δένδρα και ποώδη φυτά. Επειδή είναι εξαιρετικά πολυφάγο έντομο με πολλές γενεές το χρόνο μπορεί να αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Οι θρίπες νύσσουν και μυζούν το περιεχόμενο επιφανειακών κυττάρων φύλλων, ανθέων και καρπών εσπεριδοειδών και προκαλούν νεκρωτικά στίγματα. Τους νεαρούς καρπούς της λεμονιάς τις προσβάλλουν από το μέγεθος μπιζελιού έως καρυδιού και προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις.
Σε ορισμένες περιοχές είναι δυνατόν οι αφίδες να κάνουν την εμφάνισή τους σε εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα η πράσινη αφίδα Aphis citricola και η μαύρη αφίδα των εσπεριδοειδών Toxoptera aurantii. Οι αφίδες με ήπιο χειμώνα αναπαράγονται συνεχώς παρθενογενετικά. Οι μέτριες θερμοκρασίες και η υγρασία από τις τελευταίες βροχοπτώσεις ευνοούν την επέκταση των προσβολών από αφίδες οι οποίες προσβάλλουν κυρίως τα νεαρά φύλλα και τρυφερούς βλαστούς, προκαλώντας έντονη συστροφή των φύλλων.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου