Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πάγωσαν τα φρούτα στην Ευρώπη.


Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην ευρωπαϊκή αγορά των φρούτων από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανθοφορίας, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες της κεντρικής Ευρώπης προκάλεσαν σημαντικές απώλειες και πλέον η χαμηλότερη παραγωγή αναμένεται να δώσει ώθηση και στις τιμές. Ο όψιμος παγετός που έπληξε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση της ευρωπαϊκής παραγωγής μήλων, αχλαδιών και κερασιών.


Οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες που επικράτησαν σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και της βορείου Ιταλίας υπολογίζεται πως έχουν ζημιώσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της
παραγωγής και πλέον επιχειρείται να πραγματοποιηθεί μια όσο το δυνατόν πιο πλήρης προσέγγιση από τοπικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς.
Μάλιστα, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) για χαμηλότερη παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο, δημιουργούν συνθήκες στενότητας στην αγορά. Αρκετές ποικιλίες βρίσκονταν σε ανθοφορία ή είχαν ολοκληρώσει την καρπόδεση, με αποτέλεσμα το μέγεθος της καταστροφής να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένο. Στο νότιο Τυρόλο, για παράδειγμα, περιοχή της Ιταλίας στην οποία παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα μήλων της Ευρώπης, το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα οι θερμοκρασίες υποχώρησαν ακόμα και στους -3,2oC. Οι ποικιλίες μήλων που επλήγησαν περισσότερο από τον παγετό είναι η Topaz και η Crown Price, ενώ προβλήματα αναμένονται στο φλοιό της Jonagold και της Idared.
Εν τω μεταξύ στην Ολλανδία, ο Οργανισμός Παραγωγών Φρούτων υποστηρίζει πως οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιές αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στα αχλάδια, ενώ εκτιμάται πως τα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα θα είναι ελάχιστα. Στην Αυστρία, στην περιοχή της Στυρίας, οι θερμοκρασίες κάτω από τους 0oC που επικράτησαν τη νύχτα, σημειώθηκαν μετά από έναν ζεστό Μάρτη που είχε προκαλέσει μια ασυνήθιστα πρώιμη άνθιση στους κερασεώνες. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώιμη παραγωγή σχεδόν στο σύνολό της να καταστραφεί. Ζημιές αναφέρονται και στην παραγωγή κερασιών της Πολωνίας, ενώ εκτιμάται πως και αρκετές ακόμα δενδρώδεις καλλιέργειες θα έχουν επηρεαστεί.
Την ίδια ώρα, έντονη καρπόπτωση καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία και για τις κερασιές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του κρύου και των βροχών.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου