Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Φραγκοσυκιά, η κτηνοτροφική.


Στα νησιά του νότιου Αιγαίου, καθώς και στις ξηροθερμικές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει έλλειψη χλωρής κτηνοτροφής για τα ζώα, ιδιαίτερα για τις εκτρεφόμενες αγελάδες.


 Η έλλειψη αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί με συστηματική καλλιέργεια φραγκοσυκιάς, η οποία εκτός από τη χλωρή χονδροειδή κτηνοτροφή παράγει και εκλεκτούς καρπούς που ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού, έχουν γεύση ευχάριστη, γλυκιά, αρωματική και δροσιστική.
Η εγκατάσταση φυτείας φραγκοσυκιάς γίνεται τώρα, αργά την άνοιξη. Χρησιμοποιούνται μοσχεύματα φύλλα κλαδώδια δύο ετών μονά έως και τριπλά από υπάρχουσες φυτείες.

Η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί σε τοποθεσίες ηλιόλουστες, θερμές, στραγγερές, με έδαφος μέσης σύστασης, αμμώδες και πετρώδες. Εάν η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε βραχώδες μέρος, οι  ρίζες της έχουν τη δυνατότητα να διολισθαίνουν ανάμεσα στις ρωγμές των βράχων.
Το μέρος όπου θα φυτευτούν προετοιμάζεται κατάλληλα. Τουλάχιστον το ήμισυ ενός φυλλοκλαδίου πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα μέσα στο έδαφος. Η φύτευση γίνεται σε αποστάσεις 3 περίπου μέτρων. Κατά την ανάπτυξη του φυτού, η συνήθης φροντίδα είναι ο περιορισμός της με κλάδεμα για την άνετη κυκλοφορία προς συλλογή φυλλοκλαδίων και καρπών. Πηγή πληροφόρησης για τη φραγκοσυκιά είναι το βιβλίο «Φραγκόσυκα, ακανθώδες μονογραφικό πόνημα», του δημοσιογράφου Μιχ. Στρατουδάκη (2610-521732).

Εμμανουηλίδης Ηλίας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου