Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Καρπόκαψα.


Όνομα εντόμου: Cydia funebrana

Φάσμα προσβαλλομένων: δαμασκηνιά, κερασιά, βερικοκιά, ροδακινιά, καρυδιά, prunus spinosa.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Tο έντομο είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Ασία. Μαζί με τη μαύρη μύγα της δαμασκηνιάς, μπορεί να προκαλέσει τη σημαντικότερη ζημιά σε κήπους και βιομηχανικές φυτείες. Ανάλογα με τις οικολογικές συνθήκες, άλλοτε η διαχείμαση του και άλλοτε η θερινή του γενιά προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα. Στις μεγάλες φυτείες όταν υπάρξει σοβαρή μόλυνση, οι καρποί θίγονται σε ποσοστό 15-30 %.

Συμπτώματα:
Στο τέλος Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου εντοπίζεται στον μολυσμένο καρπό μια ομάδα σκόρων
διαμέτρου 0,5 χιλ., που τρέφεται μασώντας τον. Συνήθως συνοδεύεται από έκκριση μελιτώματος. Ο καρπός παίρνει χρώμα βιολετί λόγω της αναγκαστικής ωρίμανσης, και στο τέλος Ιουνίου πέφτει. Οι κάμπιες της δεύτερης γενιάς προκαλούν συναφή συμπτώματα τον Ιούλιο, στη διάρκεια του οποίου αλλάζει και το σχήμα και το μέγεθος των δαμάσκηνων. Η κάμπια στο τελευταίο εξελικτικό της στάδιο καθώς και οι συσσωρευμένες εκκρίσεις της βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα του ημιώριμου και μαλακού καρπού. Ο μολυσμένος καρπός σύντομα χάνει μάζα και φέρει τα συμπτώματα της μόλυνσης από Monilia.

Κύκλος ασθένειας:
Στην Ουγγαρία αναπτύσσονται κάθε χρόνο τρεις γενιές. Το έντομο διαχειμάζει σε μορφή πλήρως ανεπτυγμένης κάμπιας σε ένα κουκούλι σε ρωγμές του φλοιού, στη ρίζα, ή στο κοτσάνι ή σπανίως και στο έδαφος. Η διαχειμάζουσα γενιά σχηματίζει νύμφες στο κουκούλι το Μάρτη και Απρίλη. Οι σκόροι εμφανίζονται αδιάκοπα από το τέλος Απρίλη μέχρι τα μέσα Ιουνίου.Η δεύτερη θερινή γενιά εμφανίζεται λίγο αργότερα, τον Ιούνιο. Συχνά συμβαίνει να συμπίπτουν οι γενιές. Η πλήρης ανάπτυξη της τρίτης γενιάς τελειώνει στις αρχές Σεπτέμβρη. Η κάμπια έχει μήκος 10-12 χιλ. Έχει ροζέ ράχη και πιο ανοιχτόχρωμο υπογάστριο. Το  ενήλικο έντομο  έχει μήκος 5 χιλ. ενώ όταν έχει και φτερά, είναι 12-15 χιλ. με καφέ-γκρίζα σχέδια και σκούρογκρίζα στίγματα. Το αυγό είναι στρογγυλό με διάμετρο 1χιλ. Η νύμφη έχει μήκος 5 χιλ. και χρώμα καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου