Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι αθρόες εισαγωγές αμυγδάλου προβληματίζουν τους παραγωγούς μετά την άσχημη εμπορική χρονιά του 2011. Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος.


Αύξηση της παραγωγής αμυγδάλου αναμένουν οι καλλιεργητές το 2012 μετά την καταστροφική όπως αναφέρουν περσινή χρονιά στην οποία σημειώθηκε μεγάλη μείωση. Μάλιστα, στην περιοχή του Συκουρίου της Λάρισας (την σημαντικότερη αμυγδαλοπαραγωγική περιοχή της χώρας) οι παραγωγοί κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο για μείωση της παραγωγής το 2011, σε ποσοστό ακόμα και 80% σε σχέση με το 2010. Επίσης, πτώση σημείωσαν και οι τιμές, ειδικά για όσους παραγωγούς δεν έχουν ενταχθεί στην συμβολαιακή γεωργία με αποτέλεσμα το 2011 να χαρακτηρίζεται σαν μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας 15ετίας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό αλλά και την πτώση των πωλήσεων λόγω της οικονομικής συγκυρίας καταλαβαίνουμε ότι το ελληνικό αμύγδαλο βρίσκεται σε μια καμπή πολύ κρίσιμη για το μέλλον του. «Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε όλα δείχνουν ότι θα έχουμε
ικανοποιητική παραγωγή φέτος. Όσον αφορά την τιμή όλα θα εξαρτηθούν από τους εμπόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Νούλας, αμυγδαλοπαραγωγός από το Συκούριο Λάρισας.

Και προσθέτει: «Πέρσι και η παραγωγή και οι τιμές κινήθηκαν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πουλήσαμε περίπου στα 1,50 – 1,60 ευρώ το κιλό (άσπαστο αμύγδαλο) ενώ μια καλή τιμή θα ήταν περίπου στα 2 ευρώ για να μην έχουμε τουλάχιστον ζημιές».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το αν η χώρα μας καλύπτει τις ανάγκες της σε κατανάλωση αμυγδάλου αλλά και για το τι συμβαίνει σχετικά με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ο κ. Νούλας μας αναφέρει: «Τα περισσότερα αμύγδαλα προορίζονται για την ελληνική αγορά. Ωστόσο δεν είμαστε αυτάρκης και κάνουμε εισαγωγές από χώρες όπως η Αμερική και η Ισπανία».

Χαμηλό 15ετίας
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμη Λαρισαίου παραγωγού, του κ. Χρήστου Ζιώγα: «Οι τιμές το 2011 ήταν ίσως οι χαμηλότερες της τελευταίας 15ετίας αφού δεν ξεπέρασαν τα 1,60 ευρώ/κιλό. Εν τω μεταξύ τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί και όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Όσον αφορά τη νέα χρονιά τα πράγματα φαίνονται καλύτερα τουλάχιστον ως προς την παραγωγή αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει με τις τιμές. Ωστόσο και αυτές σίγουρα θα επηρεασθούν από τις εισαγωγές φθηνού αμυγδάλου που γίνονται από την Αμερική».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Ζιώγας αναφέρει: «Θέλω να τονίσω ότι ενώ είμαστε ενταγμένοι στην ολοκληρωμένη διαχείριση το μπόνους που έχουμε στην τιμή δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά».

Καλιφόρνια, Βουλγαρία, Τουρκία
Στο πρόβλημα των εισαγωγών που ρίχνουν τις τιμές στο ελληνικό αμύγδαλο αναφέρθηκαν και αμυγδαλοπαραγωγοί από την υπόλοιπη χώρα τονίζοντας ότι η πτώση των τιμών οφείλεται σε κάποια καρτέλ που παλιότερα δρούσαν στην αγορά. Επίσης κάποιοι κάνουν λόγο για εισαγωγές από το εξωτερικό (Καλιφόρνια, Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.) σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή στο ελληνικό αμύγδαλο. Ως χώρα οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες σε σημαντικό ποσοστό ωστόσο προτιμούνται οι εισαγωγές.

 Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου