Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Αδικία εις βάρος των δενδροκαλλιεργητών Πέλλας εντοπίζει ο Καρασμάνης.


Για εμπαιγμό και κατάφωρη αδικία σε βάρος των δενδροκαλλιεργητών του νομού Πέλλας, που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους για καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα του 2009, αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτησή του, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ο Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης.


Ο κ. Καρασμάνης καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση των παραγωγών σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους άλλων νομών. Επίσης εγκαλεί την ηγεσία του Υπουργείου, διότι δεν έχει τηρήσει δικές της δεσμεύσεις για την καταβολή στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου της διαφοράς των
4 λεπτών το κιλό ως συμπλήρωμα της τιμής για τη σοδειά του 2009.
Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012 αλλά η καθυστέρηση της συζήτησης της οφείλεται σε καθαρά διαδικαστικούς λόγους της Βουλής.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Αποζημιώστε άμεσα τους δενδροκαλλιεργητές για τις ζημιές του 2009»
Αποτελεί συνέχεια της Επερώτησης που συζητήθηκε την παρελθούσα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες. Στα ερωτήματα της παραπάνω Επερώτησης δεν δόθηκαν απαντήσεις διότι, κατά την εκτίμηση του παρισταμένου υφυπουργού κ. Δριβελέγκα, ήταν πολλά και δεν προλάβαινε να τα απαντήσει. Έτσι, όπως ζητήθηκε από τον κ. υφυπουργό, αρχίζουμε να καταθέτουμε επί μέρους Επίκαιρες Ερωτήσεις, αρχής γενομένης από την σημερινή:
Ζήτημα πρώτο: Δεν έχουν αποζημιωθεί οι δενδροκαλλιεργητές (μηλοπαραγωγοί, κερασοπαραγωγοί κ.λ.π.), πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2009, αν και η σχετική έκθεση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας, κατέγραφε ζημιές από 40% μέχρι και 90%, και παρά τις διαβεβαιώσεις της πρώην ηγεσίας του υπουργείου ότι οι άνθρωποι αυτοί θα αποζημιώνονταν.
Σημειώνουμε ότι, σε ορισμένους Νομούς της χώρας, παραγωγοί με ανάλογες ζημιές αποζημιώθηκαν – και πολύ ορθώς – όμως, οι δενδροκαλλιεργητές άλλων νομών όπως και της Πέλλας, έχουν αδικηθεί κατάφορα καθώς, για ίδιες ζημιές, ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί. Να ληφθεί δε υπόψη ότι οι ίδιοι δενδροκαλλιεργητές, και το 2010 και το 2011, είχαν ζημιές και από ακαρπία – που δεν αναγνωρίστηκε από τον ΕΛΓΑ – με συνέπεια, οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους να έχουν μείνει τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς εισόδημα!
Ζήτημα δεύτερον: Σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, που δεν εισέπραξαν τα 4 λεπτά ως συμπλήρωμα της τιμής για τη σοδειά του 2009 εξ αιτίας των λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπ. κ. Σκανδαλίδη.
Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός:
 - Πρώτον: Αν, έστω και την ύστατη ώρα, θα καταθέσει συμπληρωματικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ, όπως έπραξε για άλλους Νομούς, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές των άλλων νομών όπως και της Πέλλας.
- Δεύτερον: Αν θα δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την άμεση πληρωμή στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου των 4 λεπτών που δικαιούνται και τα οποία δεν έχουν εισπράξει ακόμη με υπαιτιότητα του ίδιου του Οργανισμού.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/78939/adikia-eis-varos-ton-dendrokalliergiton-pellas-edopizei-o-karasmanis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου