Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Βακτηριακός μαρασμός πυρηνοκάρπων.


Προκαλών οργανισμός: Agrobacterium tumefaciens (E.F. Smith et Town) Conn

Φάσμα προσβαλλομένων: πυρηνόκαρπα, μηλιά, αχλαδιά, καρυδιά και καλλωπιστικά δέντρα.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η βλάβη που προκαλεί η ασθένεια εμφανίζεται κατ’ αρχή στα φυτώρια και στα δενδρύλλια, όπου οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές. Συχνά προσβάλλει τα πυρηνόκαρπα, τους καρπούς με περίβλημα, τις μουριές, το αμπέλι, τα καλωπιστικά καθώς και τα δικοτυλήδονα όπως τον ηλίανθο,το γεράνι, τη ντάλια. Τα φυτά με εκζέματα στις ρίζες πρέπει να καταστρέφονται. Η πώληση φυτών με εκζέματα απαγορεύεται! Η ασθένεια μολύνει μόνο μέσω τραυμάτων. Η ανάπτυξή της γίνεται στην περίοδο της βλάστησης. Την εποχή της ύπνωσης η ανάπτυξη των εκζεμάτων διακόπτεται γιατί έχει ανάγκη τη βλάστηση και την αύξηση της παροχής θρεπτικών συστατικών. Το βακτήριο μεταφέρεται από το έκζεμα στο έδαφος και παραμένει
εκεί ενεργό για χρονια. Τα εκζέματα που προκαλεί το βακτήριο παρεμποδίζουν τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών από τη ρίζα, με αποτέλεσμα σοβαρές  παραμορφώσεις σε διάφορα τμήματα του φυτού.

Συμπτώματα και πορεία της ασθένειας:



Tο βακτήριο δημιουργεί εκζέματα που αναπτύσσονται στη ρίζα και γύρω της. Τα βακτήρια έχουν μήκος 1-3 u και σχηματίζουν αποικίες. Στην αρχή εμφανίζονται, μικρά εκζέματα στο μέγεθος μπιζελιού, με χρώμα λευκό τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και μετατρέπονται σε μουχλιασμένες πληγές που παίρνουν χρώμα σκούρο καφέ. Τα δέντρα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, μαραίνονται και εξασθενούν πλήρως. Η ασθένεια προτιμά υγρό έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.







Κύκλος ασθένειας:
Τα  βακτήρια αναπτύσσονται ένα ένα  ή σε κοντές αλυσίδες. Δεν παράγουν σπόρια. Το κύτταρο έχει γύρω του κόλλα. Η τοξικότητα των απομονωμένων phylums διαφέρει πολύ και ανιχνεύεται αποτελεσματικά μόνο στις νέες κύστες. Πράγματι, η ασθένεια πυροδοτεί μια διαδικασία κυτταρικού πολλαπλασιασμού που αναπτύσσεται στη συνέχεια μόνη της. Μ΄αυτό τον τρόπο, το ασθενές κύτταρο διαφέρει από τα υγιή εν τη εννοία ότι έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται ανώμαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου