Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μειωμένη η εμπορική ζήτηση αλλά και η φετινή παραγωγή στο αχλάδι.


Σε άσχημη χρονιά τόσο για την παραγωγή όσο και για το εμπόριο εξελίχθηκε η φετινή για το αχλάδι καθώς ο όγκος της νέας παραγωγής διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα και η ποιότητα των καρπών δεν ήταν η αναμενόμενη. Εκτός όμως από τη μειωμένη παραγωγή και τα μικρά μεγέθη των καρπών, έντονο ήταν και το πρόβλημα της ψύλλας. Ένα μεγάλο μέρος από την υπάρχουσα παραγωγή προσβλήθηκε από αυτό το έντομο με αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η εμπορεύσιμη ποσότητα. Για τη φετινή χρονιά ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, κ. Δημήτριο Γεραποστόλου ο οποίος μας ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει πολύ καλό και ποιοτικό προϊόν όμως δεν υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξή του ενώ ελλιπείς είναι και οι έλεγχοι». Για μια δύσκολη χρονιά όμως στο ελληνικό αχλάδι κάνει λόγο και ο κ. Βασίλης Μπουγάς, διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική στο συγκεκριμένο προϊόν με τις σημαντικότερες εισαγωγές να γίνονται από την Ισπανία.


Ειδικότερα, ο κ. Δημήτριος Γεραποστόλου αναφέρει στον ΑγροΤύπο για το θέμα: «Υπάρχουν ακόμα κάποια αχλάδια στα ψυγεία αλλά ουσιαστικά οδεύουμε στο τέλος της εμπορικής περιόδου μιας και η συγκομιδή ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η χρονιά φέτος δεν έχει πάει καλά και σε σχέση με πέρσι η ζήτηση έχει μειωθεί. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το διάστημα αυξάνονταν οι τιμές αφού μειώνονταν οι ποσότητες στα ψυγεία. Ωστόσο φέτος οι τιμές δεν άλλαξαν αφού μειώθηκε πολύ η ζήτηση. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι τον Οκτώβριο πουλούσαμε 70 παλέτες την εβδομάδα και σήμερα πουλάμε μόλις 10 παλέτες».

Εισαγωγές από Ισπανία
Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα δεν κάνουμε εξαγωγές αχλαδιών και ιδιαίτερα στην ποικιλία «Κρυστάλλια». Είμαστε ελλειμματικοί ως χώρα και γι’ αυτό εισάγουμε μεγάλες ποσότητες κατά κύριο λόγο από την Ισπανία. Μικρότερες εισαγωγές γίνονται από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία (κυρίως ποικιλία Κόσια).
Φέτος στον Τύρναβο είχαμε παραγωγή περίπου 8 εκατ. κιλά σε περίπου 6.000 στρέμματα, η οποία σε σχέση με πέρσι ήταν μειωμένη κατά 30%. Ο λόγος ήταν οι καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια».

Τιμές
Οι τιμές – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου - ποικίλουν αναλόγως την ποιότητα του αχλαδιού «από 0,50 λεπτά/κιλό μέχρι 1,70 ευρώ/κιλό και βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα που δυσχεραίνουν την εμπορία του ελληνικού αχλαδιού δεν λείπουν και οι ελληνοποιήσεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η Ελλάδα έχει πολύ καλό και ποιοτικό προϊόν όμως δεν υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξή του ενώ ελλιπείς είναι και οι έλεγχοι», μας αναφέρει.

Ασθένειες
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Βασίλη Μπουγά, διευθυντή πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας: «Βρισκόμαστε προς το τέλος της εμπορικής περιόδου. Φέτος, ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ελληνικό αχλάδι. Υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην καλλιέργεια με το πρόβλημα της ψύλλας της αχλαδιάς ενώ κατά την εμπορική περίοδο η δυσμενής οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας δυσκόλεψε περισσότερο την κατάσταση αφού η κατανάλωση και η ζήτηση έχουν μειωθεί».
Και καταλήγει: «Τα αχλάδια που παράγουμε στην περιοχή της Νάουσας προορίζονται για την εγχώρια αγορά. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγούς φέτος κυμάνθηκαν στα 0,50 λεπτά το κιλό ενώ στο εμπόριο πουλάμε περίπου 0,70 – 0,75 λεπτά το κιλό χύμα. Φέτος συνολικά συγκομίσαμε 100 τόνους. Το αχλάδι είναι μια απαιτητική καλλιέργεια η οποία απαιτεί φροντίδα».

Εισαγωγές
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εισαγωγές αχλαδιών την περίοδο 2010 - 2011 (α΄ εξάμηνο). Σύμφωνα με αυτά, χώρας μας εμφανίζει αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες σε νωπά αχλάδια. Ειδικότερα, το 2010 οι εισαγωγές μας ανήλθαν στα 14.355.199 κιλά (αξία: 13.756.098 ευρώ) ενώ το πρώτο μισό του 2011 τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν εισαγωγές της τάξεως των 10.734.535 κιλών (αξία: 9.674.555 ευρώ).
Το 2010 η Ελλάδα έκανε εισαγωγές αχλαδιών από χώρες όπως: η Ισπανία (5.412.311 κιλά – αξία: 4.350.252 ευρώ), η Ιταλία (1.886.643 κιλά – αξία: 2.460.117 ευρώ) η Αργεντινή (2.745.850 – αξία: 2.425.762 ευρώ), η Γερμανία (1.194.273 κιλά – αξία: 1.712.531 ευρώ) και η Νότιος Αφρική (1.266.853 κιλά – αξία 963.383 ευρώ).
Το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει εισαγωγές από τις ίδιες χώρες με πρώτη στην κατάταξη ξανά την Ισπανία με 3.550.642 κιλά (αξίας 2.653.729 ευρώ και ακολουθούν Αργεντινή, Ιταλία, Νότιος Αφρική, Γερμανία, Αυστρία και Κίνα.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=70624

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου