Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εμπειρία με μεγάλο κόστος η καλλιέργεια ροδιάς.


Ζωντανό παράδειγμα τολμηρής επιχειρηματικότητας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και «δείγμα γραφής» για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα, αποτελεί ο καλλιεργητής Γιώργος Χειμωνίδης, πρόεδρος της Oμάδας Παραγωγών ροδιών και οπωροκηπευτικών Γουμένισσας.

Μείον 42.000 ευρώ... απέδωσε σε 3 χρόνια η απόφαση του Γιώργου Χειμωνίδη από τη Γουμένισσα να επενδύσεις στις ροδιές.
Η Agrenda συνάντησε τον Γιώργο Χειμωνίδη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Agrotica και εκτιμά ότι η εμπειρία του στο θέμα καλλιέργειας της ροδιάς είναι πολύτιμη για κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Έχοντας κάνει μια μεγάλη βόλτα στο εξωτερικό και έχοντας ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τις εκτατικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τα ψυχανθή, ο σημερινός πρόεδρος των καλλιεργητών ροδιών αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για την εγκατάσταση ροδιάς σε κάποια κτήματα που πίστευε, με βάση τη μελέτη του θέματος, ότι ήταν κατάλληλα.
Προχώρησε, λοιπόν, αρχικά στη φύτευση 100 στρεμμάτων και την επόμενη χρονιά άλλων 50 στρεμμάτων, σύνολο 150 στρέμματα!
Μεγάλη απόφαση, τεράστιο ρίσκο αλλά και μεγάλες προσδοκίες! Αρκετά νωρίς, βέβαια, φάνηκαν οι πρώτες δυσκολίες! Πρώτος αντίπαλος, τα ποντίκια, που έβρισκαν διασκεδαστική τροφή τον υπόγειο κορμό των φυτών.
Νωρίς άρχισαν και τα πολλά μεροκάματα για κλαδέματα, καθώς οι αντιρίδες και τα παρακλάδια της ροδιάς… δίνουν και παίρνουν!
Μπορεί οι δαπάνες για λιπάσματα και φυτοφάρμακα να μην είναι όπως λένε μεγάλες, όμως τα μεροκάματα για 150 στρέμματα ροδιάς ξεπερνούν κάθε χρόνο τα χίλια!
Ο Γ. Χειμωνίδης μπήκε από νωρίς στα βάσανα επενδύοντας για τον πρώτο χρόνο της παραγωγής (3η χρονιά της καλλιέργειας) και σε ένα μεγάλο ψυγείο. Η παραγωγή της πρώτης χρονιάς, κοντά στους 40 τόνους, σάπισε στο ψυγείο, πληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ελάχιστες γνώσεις του για τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος στα ψυγεία.
Τη δεύτερη χρονιά παραγωγής, το προϊόν δεν πρόλαβε να φθάσει στα ψυγεία, καθότι είχαν… φροντίσει γι’ αυτό οι πολλές βροχές του φθινοπώρου. Μόλις και μετά βίας κατάφερε να διαθέσει στην αγορά περί τους 20 τόνους και σε χαμηλή τιμή, κάτω από ένα ευρώ το κιλό, καθώς τα ρόδια είχαν σκιστεί!
Η μόνη χρονιά όπου τα πράγματα κινήθηκαν κάπως καλύτερα ήταν η φετινή! Η παραγωγή ξεπέρασε τους 100 τόνους και η αγορά ζητούσε τα ρόδια που κατάφερε να διαθέσει είτε νωπά, είτε για παραγωγή χυμού στην εταιρεία Χριστοδούλου που έχει τις εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τώρα ο λογαριασμός λέει κάπου 420.000 ευρώ μείον!

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/77190/ebeiria-me-megalo-kostos-i-kalliergeia-rodias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου