Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Αρωµατικές οι βανίλιες.


Οι µεγάλοι στρογγυλοί και αρωµατικοί καρποί δαµάσκηνων αποκαλούνται βανίλιες. Τυπικούς καρπούς βανίλιας δίδει η ιαπωνική ποικιλία Santa Rosa.

Η δαµασκηνιά µε τον πλούτο των ποικιλιών προσαρµόζεται σε ποικίλες εδαφοκλιµατικές συνθήκες. Η καλλιέργειά της µπορεί να ευδοκιµήσει σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας µε την προϋπόθεση να αρδεύονται και να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες ποικιλίες για κάθε περιοχή.
Οι ευρωπαϊκές ποικιλίες της δαµασκηνιάς ευδοκιµούν σε περιοχές µε ψυχρό χειµώνα και ζεστό καλοκαίρι γιατί έχουν µεγάλες απαιτήσεις σε ψύχος το χειµώνα. Οι ποικιλίες αυτές ανθίζουν όψιµα, σπάνια παθαίνουν ζηµιές από παγετούς και είναι πιο κατάλληλες για τη βόρεια Ελλάδα.

Αντίθετα οι ποικιλίες της ιαπωνικής δαµασκηνιάς ανθίζουν πρώιµα και είναι κατάλληλες για τις θερµότερες περιοχές της χώρας. Έτσι ενδείκνυνται σε πεδινές περιοχές, όπου όµως δεν σηµειώνονται ανοιξιάτικοι παγετοί.
Η δαµασκηνιά αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, ελαφρά ασβεστώδη, µέσης σύστασης εδάφη που στραγγίζονται καλά. Θεωρείται ευαίσθητη σε ισχυρούς ανέµους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι ανεµόπληκτες περιοχές.
Για νωπή κατανάλωση δαµάσκηνων ενδείκνυνται οι παρακάτω ιαπωνικές ποικιλίες Black Beauty, Calita, Santa Rosa, Super Black Star, Black Diamond, Laroda, Friar και οι ευρωπαϊκές Stanley, Σκοπέλου (Agen) και President.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου