Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μόνο στην Ελλάδα: Σ.τ. Ε Δεν παραχωρούνται εκτάσεις που εχουν καταληφθεί αυθαίρετα.


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 3147/2003 που ρυθμίζει θέματα αγροτικής γης και προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας των δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα επί μια δεκαετία με τη γνωστή μέθοδο της καλλιέργειας.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής, το Δ' Τμήμα, με την υπ' αριθμ. 142/2012, με απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 5 του Ν. 3147/2003 προβλέπει ότι αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας
κοινόχρηστης εποικιστικής έκτασης, η οποία δεν έχει την μορφή δάσους ή δασικής έκτασης ή δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, μπορούν να υποβάλλουν στο υπουργείο Γεωργίας αίτηση για την εξαγορά της έκτασης εφόσον την καλλιεργούν συστηματικά με αμπέλια, ελιές ή οπωροφόρα δένδρα, τα οποία πρέπει να έχουν ηλικία δέκα ετών μέχρι την έναρξη του επίμαχου νόμου ή να έχουν οικοδομήσει κτίσματα τουλάχιστον μια δεκαετία. Η εξαγορά γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της έκτασης ή σύμφωνα με την αγοραία αξία της.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου