Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Μείωση στην παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ η παγκόσμια ζήτηση διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.


Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών προβλέπεται να μειωθεί, όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 51 εκ. τόνους σημειώνοντας 4% μείωση σε σχέση με πέρσι. Σε αυτή τη μείωση συνέβαλε η πτώση της παραγωγής λόγω ξηρασίας στη Βραζιλία(-12%) και στο Μεξικό (-22%). Σε ότι αφορά τις αγορές η ελλειμματική ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντισταθμίζεται από την ισχυρή ζήτηση στη Ρωσία.

Μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην παραγωγή χυμού από πορτοκάλια με τις σημαντικότερες απώλειες να παρατηρούνται πάλι στη Βραζιλία, ενώ αντίθετα η παραγωγή των Η.Π.Α.(Φλόριντα) θα αυξηθεί.


Λεμόνια/Λάιμ
Ο πάγος στην Αργεντινή και η ξηρασία στο Μεξικό ήταν οι κυριότερες αιτίες μείωσης στην παραγωγή των λεμονιών η οποία προβλέπεται να φτάσει τους 6,3 εκ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5% σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως οι ιδανικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο (Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία) οδήγησαν σε αύξηση της τοπικής παραγωγής. Στην αγορά παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση από τις Η.Π.Α.

Γκρέιπφρουτ
Η παγκόσμια παραγωγή γκρέιπφρουτ προβλέπεται να φτάσει τους 5,4 εκ. τόνους με την αύξηση της παραγωγής σε Κίνα και Τουρκία να υπερκαλύπτει τη μείωση σε Η.Π.Α. και Μεξικό. Η αγορά της Ρωσίας δημιουργεί και σε αυτό το προϊόν συνθήκες ισχυρής ζήτησης.

Μανταρίνια
Αυξημένη παρουσιάζεται και η παγκόσμια παραγωγή μανταρινιών (21,5 εκ. τόνοι) με την αύξηση σε Ιαπωνία και Μαρόκο να υπερκαλύπτει τη μείωση της κινεζικής παραγωγής. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη κάτι που δείχνει να συγκρατεί τις τιμές.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου