Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Θέλεις άδεια για λαϊκή; Θα πάς στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο.


Στα χέρια του Περιφερειάρχη περνάνε με το Πολυνομοσχέδιο η αδειοδότηση αλλά και ο έλεγχος για τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια. Η κυβέρνηση επιλέγει να στερήσει το αντικείμενο αυτό από τους δημάρχους, που δεν θα μπορούν να καθορίσουν των αριθμό των αδειών. Καθώς ο κάθε τοπικός άρχοντας έκανε ό,τι ήθελε, ουδείς μπορούσε να γνωρίζει το συνολικό αριθμό των αδειών που εκδίδεται κάθε χρόνο στη χώρα.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη στο υπό συζήτηση Πολυνομοσχέδιο «η διαδικασία ενημέρωσης της κεντρικής διοίκησης περί του αριθμού των κατ’ έτος χορηγούμενων αδειών ανά κατηγορία επαγγέλματος υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών έχει διαχρονικά αποδειχθεί
προβληματική. Η αρμοδιότητα καθορισμού του ανώτατου αριθμού αδειών υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών μεταφέρεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια, βάσει των κοινωνικών κριτηρίων με τις οποίες παραδοσιακά χορηγούνται οι εν λόγω άδειες.

Ωστόσο θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, με γνωμοδότηση των κατά τόπον αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων για τον αριθμό των ανά κατηγορία χορηγούμενων αδειών. Στα δημοτικά συμβούλια απονέμεται πάντως η αρμοδιότητα κατανομής των χορηγούμενων αδειών στις διάφορες κατηγορίες δικαιούχων, αναλόγως του αριθμού των αιτήσεων κάθε μίας από αυτές, προς τον συνολικό αριθμό των υποβληθέντων αιτήσεων.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου